Alegerea combustibilului lemnos – brichete de rumeguș sau lemn de foc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brichetele de rumeguș

Brichetele de rumeguș sunt un combustibil ecologic tot mai utilizat și în țara noastră.  Aceste brichete se folosesc pentru cazane pe lemn, cuptoare, șemineuri, sobe. Este vorba despre un combustibil obținut prin presarea rumegușului la o temperatură ridicată fără a se utiliza substanțe chimice sau alte adaosuri. Aceste brichete sunt tot mai utilizate, deoarece elimină de 2-3 ori mai multă căldură decât o face lemnul uscat, reușind, în același timp, să elimine o cantitate minimă de fum sau dioxid de carbon. Un alt avantaj este că se pot depozita ușor. Puteți cumpăra câțiva saci cu brichete de rumeguș care vor ocupa mult mai puțin spațiu decât câțiva metri cubi de lemne. Optând pentru brichete vă asigurați că obțineți o ardere puternică și curată.

 

Ce sunt brichetele de rumeguș

După cum am spus, aceste brichete sunt confecționate din rumeguș, acel rest lemnos care altfel s-ar pierde. Bricheta de rumeguș este un produs ecologic care se prezintă sub forma unui combustibil solid. Pe lângă rumegușul propriu-zis ele se mai pot obține și din scoarța de copac sau deșeuri lemnoase provenite în urma prelucrării lemnului din fabricile de cherestea și mobilă. În urma procesului de presare rezultă un produs al cărui conținut de umiditate este extrem de scăzut care ajută la o ardere mai eficientă, fără miros sau emisii de CO2. Alegând să utilizăm brichete de rumeguș pentru încălzire evităm distrugerea pădurilor.

Producerea brichetelor de rumeguș

Producătorii de brichete iau acest rumeguș căruia îi aplică o presiune extraordinar de mare obținându-se acest combustibil natural. Datorită presiunii crescute și a temperaturii foarte ridicate la care sunt supuse resturile de lemn se elimină lignina din lemn care se topește formând un adeziv natural care lipește la un loc brichetele. După o experiență îndelungată, producătorii au realizat că procesul de fabricație este direct influențat de conținutul de umiditate al materialului folosit, care trebuie să fie situat între 6-16%.

Datorită umidității scăzute o brichetă va întreține focul vreme îndelungată (până la 4 ore) fapt care vă ajută utilizatorii să facă economii majore în comparație cu încălzirea utilizând folosirea lemnului. Beneficiile brichetelor de rumeguș nu se opresc aici. Ele lasă aproximativ 1% din volumul lor (diferă în funcție de tipul brichetelor) în urma arderii ca resturi de cenușă, fapt care nu ne obligă la curățarea constantă a centralei. De asemenea, faptul că ocupă foarte puțin spațiu le recomandă ca alternativă excelentă pentru lemne, fiind mult mai facil de depozitat și transportat.

Cum se folosesc brichetele de rumeguș

Brichetele pentru foc din rumeguș odată achiziționate vor fi depozitate la îndemână pentru a putea încărca ușor centrala pe combustibil solid. Ele sunt depuse în rezervorul centralei și vor asigura o ardere curată datorită umidității scăzute și esenței lor compacte (o brichetă de rumeguș de fag este de aproape două ori mai grea decât o bucată de lemn de aceeași esență și la aceeași dimensiune). Tocmai datorită conținutului lor, brichetele de rumeguș presat ard eficient fără a scoate fum. Se așează inițial 2-3 brichete în camera de ardere pe care le aprindeți. Atenție! însă, arderea necesită mult aer, de aceea este indicat ca toate valvele de admisie a aerului să fie deschise până ce brichetele se aprind cu flacara. Ulterior, admisia aerului poate fi redusă. Deoarece, brichetele își măresc volumul în timpul arderii nu este indicat să încărcați complet camera de ardere.

Alegerea combustibilului lemnos – brichete de rumeguș versus lemn de foc

Diferențele dintre brichetele de rumeguș și lemne sunt, în principal, capacitatea calorică (cantitatea de căldură degajată într-un anumit timp de o anumită cantitate de combustibil folosit), mirosul emanat (în funcție de compoziția și modul de realizare al brichetelor), cantitatea de cenușă rămasă (cauza a curățării dese a centralei sau sobei), aspectul estetic și ușurința în depozitare dar și efectele ecologice. Brichetele au un succes din ce în ce mai mare deoarece înlocuiesc folosirea cărbunelui, lemnului de foc sau a gazelor naturale obținându-se o putere calorică mai mare. Ele se pot folosi atât de consumatorii casnici cât și de cei din sectorul industrial. Pentru a diferenția calitățile fiecărui combustibil în parte (brichete sau lemn), am delimitat câteva caracteristici esențiale pentru fiecare.

Capacitatea calorică

Capacitatea calorică a celor două este dată de conținutul de umiditate a fiecăruia, lucru care ne determină să-i dăm câștig de cauza brichetelor. Acestea au un conținut extrem de redus de umiditate fapt care le face să ardă mai mult timp și cu putere mai mare. În schimb, lemnul, mai ales cel verde, deci cu umiditate crescută, are un volum energetic scăzut. Diferența este vizibilă imediat, fapt determinat și de măsurători. S-a dovedit că arderea unui kg de lemn cu conținut de apă cuprins între 12% și 20% asigură o putere calorică de 4 kWh/kg de lemn. În schimb, dacă lemnul are un conținut de 50% apă vom obține o energie calorică de doar 2 kWh/kg de lemn. Brichetele au așadar o putere calorică mai mare, între 4,6 KW și 5,6KW.

Concluzia simplă este că lemnul verde cu conținut mare de apă nu este recomandat deoarece încălzeşte puţin, arde greu, degajă fum mult şi deteriorează în timp cazanul şi coşul de fum. Acest lucru se traduce prin scăderea randamentului cazanului şi creșterea consumului de combustibil. Alegând brichetele pentru foc se asigură îmbunătățirea comportamentului de ardere cu o putere calorică mult mai ridicată în comparație cu cea a lemnului (se obține o capacitate calorică cu 38% – 60% mai mare față de cea obținută din lemnul de foc).

Cantitatea de căldură emisă

Și când vine vorba de cantitatea de căldură emisă, brichetele sunt superioare lemnului. Acestea au o capacitate termică excepțională reușind să rețină căldura pe o perioadă de timp mult mai mare pe lângă o temperatură mai ridicată în interiorul focarului din cazan. Acest lucru se datorează densității regăsite în brichete. Porozitatea lor fiind una foarte scăzută se va produce o flacără mai densă decât cea produsă de arderea lemnului.

Umiditatea conținută

Umidatea lemnului este evident una mai mare fapt care duce la un randament mai bun al brichetelor. Acestea conțin undeva la 92% substanța uscată fapt care le ajută să o ofere o putere energetică crescută. Conținutul de umiditate din brichetele de rumeguș, situat de obicei între 6-8%, fac ca acestea să elibereze mai multă energie pe kg decât lemnul de foc obișnuit. Dacă decideți să vă încălziți cu brichete de rumeguș veți face o economie de până la 30%.

Depozitarea brichetelor de rumeguș și a lemnului

Forma fizică a brichetelor ne ajută să le stivuim ușor. Ele pot fi depozitate în apropierea sursei de încălzire deoarece nu ocupă mult spațiu și ne ajută să eficientizăm tot procesul. Ele sunt ușor de utilizat, fiind introduse în cazane unde ard într-o manieră controlată, încet și eficient datorită procentului mic de umiditate. Utilizând brichete se elimină de asemenea timpul pierdut cu tăierea lemnelor și despicarea lor. Brichetele de rumeguș vor fi depozitate facil datorită formelor și dimensiunilor regulate, lucru care nu se poate aplica și lemnelor de foc. Brichetele trebuie să fie depozitate în locații ferite de umezeală, în pungile sau sacii de proveniență.

Transportul brichetelor de rumeguș și al lemnului

Dimensiunile exacte ne fac să folosim eficient spațiul de stocare, dar ne ajută și când vine vorba de transport și utilizare. S-a dovedit că această compactare a rumegușului sau deșeurilor de lemn în brichete a redus costul de stocare, transport și manipulare de peste 10 ori. Lemnul are forme neregulate și ocupă mai mult loc în mașinile de transport. Lemnul de foc obișnuit este vândut la metru cub sau chiar la mașină, după specificul zonei. Masa solidă de combusitibil a lemnului de foc este vândută la ster. Acesta are o valore de 0.7, ceea ce înseamnă că 70% este lemn și 30% aer. Datorită umidității scăzute brichetele din rumeguș se vând la kg, deoarece masa acestora este stabilă. Același lucru nu este valabil în cazul lemnului, acesta pierzând aproximativ 30-40% din masa sa în primul an de depozitare, pentru uscare.

Impactul ecologic

Brichetele de rumeguș sunt o variantă de luat în seamă pentru cei care vor să protejeze mediul înconjurător. Acestea conțin dioxid de carbon neutru, ceea ce înseamnă că atunci când se aprinde focul cu ajutorul lor, cantitatea de dioxid de carbon emis este neglijabilă. Un alt aspect important pentru natură este acela că brichetele sunt un biprodus al industriei lemnului, fiind obținute prin reutilizarea acestuia. Astfel se evită poluarea cu deșeuri lemnoase sau rumeguș a unor râuri și dispariția unor specii de pești.

Sunt produse 100% ecologic, fără lianți și aditivi, ceea ce le face ca prin ardere să nu emită substanțe toxice. Iată de ce  brichetele ard cu aproape nici o funingine, cenușă și poluanți dăunători și protejează, astfel, focarul și căminul, fără să fie nevoie de curățare frecventă a hornului. CO2-ul eliberat prin combustie va fi legat în procesul de creștere al plantelor iar conținutul redus de cenușă poate fi utilizat ca îngrășământ bogat în minerale.

Cantitatea de cenușă rămasă

După cum am spus, cantitatea de cenușă rămasă în urma arderii brichetelor de rumeguș este una mult redusă față de volumul de combustibil folosit. Dacă este să o comparăm cu cenușa rezultată la arderea lemnului de foc clasic obținem un alt aspect care să facă să întelegem de ce este mai indicat să obținem brichete de rumeguș pentru încălzire. Acestea ne asigură o mai bună funcționare a sistemelor de încălzire și o curățare mai facilă.

Mirosul și fumul degajat

Datorită conținutului 100% natural și lipsit de umiditate, focul furnizat de brichetele de rumeguș nu elimină decât o cantitate infima de fum sau miros, lucru care nu este valabil și în cazul arderii lemnelor, mai ales dacă vorbim de cele verzi. Este surprinzător, dar deși brichetele de rumeguș au un timp de ardere de 2,5 ori mai mare decât al unui volum echivalent de lemn de foc ele produc o cantitate mai mică de cenușă și fum. Singura problemă care ar putea apărea este dacă nu există suficient aer sau dimpotrivă, este prea mult aer în camera de ardere; în acest caz procesul de ardere poate fi incomplet și poate cauza unui fum negru cu miros puternic, care produce depuneri de funingine.

Efectul de încărcare a coșului de fum

Coșul de fum are ca scop evacuarea fumului din casa dumneavoastră. Pentru a vă bucura de şemineu sau sobă, cazan sau centrală pe combustibil solid trebuie să vă asigurați că acesta funcționează corect, fără niciun fel de probleme. Nimeni nu dorește evacuarea fumului în cameră și implicit creșterea riscurilor unei axfisieri. Dacă alegeți să folosiți brichete de rumeguș știți deja că acestea degajă o cantitate infima de fum ceea ce echivalează cu riscuri reduse în ceea ce privește aerul expirat, fumul evacuat pe coș și încărcarea acestuia din urmă. Coșul va rămâne curat o perioadă lungă de timp nefiind necesare curățarea periodică precum în cazul arderii lemnului umed care produce mult fum și funingine.

Costurile de achiziție a lemnului de foc și brichetelor de rumeguș

Prețul unui metru cub de lemne sau a unei de tone de brichete de rumeguș sunt evident lucruri diferite. Asta deoarece aceeași cantitate de lemn sau aceeași cantitate de brichete nu echivalează cu o putere calorică asemănătoare obținută prin ardere din partea celor două tipuri de combustibil. Mai exact, investiția într-o tonă de lemn și una de brichete va produce cantități diferite de căldură. Brichetele sunt un combustibil ecologic care elimină de 2-3 ori mai multă căldură în comparație cu lemnele uscate și se aseamănă din acest punct de vedere cu cărbunele. O tonă de brichete echivalează cu aproximativ 5 metri cubi de lemne. Pe de altă parte, o tonă de brichete valorează de două ori mai puțin decât una de cărbune și de 2,5 ori mai puțin decât 600 metri cubi de gaze naturale. Preţul lemnului de foc a crescut dramatic în ulimii ani, cu până la 250%, fapt care dă din nou câștig alegerii brichetelor de rumeguș în detrimentul acestuia.

Costurile de achiziție și întreținere a centralei sau sobei pentru lemn sau brichete

Dacă vă gândiți la costurile de achiziție și întreținere a centralei sau sobei pentru lemn sau brichete să știți că cele câteva zeci de mii de lei investiți inițial se vor recupera în câțiva ani și veți fi extrem de multumiți de alegerea făcută. Veți observa imediat care sunt avantajele unei încălziri eficiente cu ajutorul combustibilului solid, fie el cărbune, lemn, sau brichetele ecologice de rumeguș de care am tot amintit. Trebuie să alegeți dispozitivul potrivit pentru dumneavoastră în funcție de numărul camerelor pe care le veți încălzi. Astfel veți ști ce dimensiuni să aibă cazanul sau soba pentru a putea introduce bușteni cu diametru și lungime mai mare, cărbuni sau diferite brichete. Aceste dispozitive moderne se încarcă cu tipul de combustibil ales în camera de combustie și încălzesc foarte eficient spațiul deservit. Ele pot fi întreținute ușor având în dotare o ușă prin care se evacuează cenușa.