Pungile de plastic, INTERZISE și în Republica Moldova!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pungile de plastic vor fi interzise în Republica Moldova treptat, iar până în 2021 vom scăpa definitiv de ele. Primele care vor fi interzise vor fi cele fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de microni. Acestea sunt restricționate începând cu 1 ianuarie 2019. Începând cu 1 ianuarie 2020, se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj, iar începînd cu 1 ianuarie 2021, se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj.

Pungile de plastic au început deja să fie înlocuite treptat cu alternative sustenabile, precum pungi reutilizabile din bumbac organic, pânză, sau din material obținut din piese vestimentare vechi. Acest trend a fost primit cu brațele deschise în mai multe colțuri de lume.

Pungile de plastic sunt cele mai problematice. Fiecare pungă are o durată estimată de viață de numai 20 de minute, însă are nevoie de peste 500 de ani pentru a se dezintegra complet în natură. Mai mult decât atât, pungile de plastic se situează în top 10 printre obiectele care ajung în apa oceanelor și o poluează, numărul lor fiind estimat la  5.25 trilioane de bucăți. Fiecare cetățean european folosește, în medie, 198 de pungi de plastic într-un an, ceea ce înseamnă că doar în UE sunt irosite peste 100 de miliarde de pungi de plastic anual!

Imaginați-vă că vă grăbiți să ieșiți din casă pentru a ajunge la locul de muncă. Vă luați repede cele necesare: chei, bani, telefon. Ritmul cotidian, de cele mai multe ori extrem de rapid, ne face deseori să uităm de un alt lucru extrem de important: punga reutilizabilă.  A ne aduce aminte să luăm cu noi acel obiect ar putea reprezenta pasul critic către o schimbare în bine la nivel global. Mai ales că există deja pungi special realizate pentru cumpărături.

Ceea ce mai rămâne de făcut este să ne reeducăm modul în care ne raportăm la ambalajele de unică folosință. Noi cei de la Romstal deja am trecut la pungile ECO. Înlocuirea demna a pungilor de plastic.  Sunt mai sigure pentru oameni și natură.  Să facem un pas spre un viitor mai verde.