Informații generale despre dușul cu rigola
Trăim într-o epocă bazată pe viteză. Asta înseamnă că suntem atât de ocupați încât nu mai avem timp pentru micile plăceri ale vieții, precum o baie relaxantă în cadă. Cei mai mulți dintre noi preferă cabinele de duș pentru a-și menține igiena zilnică. Aceste produse le permit o curățare rapidă și fără griji. Totuși, partea a doua, “fără griji”, depinde în mare măsură de modelul de cabină de duș pe care l-au ales. Clasicele cabine de duș, cu o cădiță, cu uși din sticlă, vor avea la un moment dat probleme din cauza trecerii timpului și implicit, din cauza acțiunii îndelungate a apei. Să nu amintim și de faptul că aceste cădițe trebuie curățate destul de des.
Cea mai potrivită soluție pentru cei care doresc totuși o cabină de duș dar nu vor să aibă de-a face cu o astfel de corvoadă o reprezintă cabina de duș cu rigola pe pardoseală, fără cădița. Aceasta poate fi zidită din cărămizi de sticlă, din caramida normala, rigips placat cu faianță, poate avea pereți din sticlă sau poate fi înserată între doi pereți preexistenți. O astfel de cabină de duș cu rigolă poate avea sau nu ușa de intrare, în funcție de dorințele utilizatorului. Cabina este diferită prin modul în care este proiectată în interiorul băii. Dacă o cabină de duș clasică este de cele mai multe ori așezată într-un colț al băii, cea construită direct pe pardoseală poate fi întegrată oriunde se dorește. Nefiind un element condiționat cumpărat direct pentru instalații în baie, ea nu este condiționată de mărimea căzii, așadar o puteți construi la mărimea dorită și în forma cea mai potrivită spațiului disponibil. Spațiul este cel care dictează, dar tocmai acesta este unul dintre avantajele care o transformă într-o alternativă mult mai practică la cabina de duș clasică. Acest tip de cabină se potrivește oricărei băi, mare sau mică, ea putând fi adaptată cu succes.
Dacă pereții sunt realizați din diferite materiale, la partea de jos, cea care înlocuiește cădița, lucrurile devin relativ mai simple. Aici vom avea de obicei o pardoseală din gresie prevăzută cu rigola sau șifon de duș. Pardoseala trebuie bine hidroizolată și preia rolul unei cădițe de duș. Apa se scurge cu ușurință dacă se crează o pantă insesizabilă către scurgere. Aceasta poate fi și mascată dacă se dorește, dar rigolele moderne au o finisare specială și un aspect care cucerește de la prima privire.
Pentru ca rezultatul să fie unul de succes se pregătește zona dedicată cabinei de duș prin impermeabilizări care să permită o hidroizolare perfectă. Vom vedea că pentru a realiza un proiect conform cu dorințele noastre din punct de vedere funcțional vom avea nevoie de diverse materiale care să corespundă cerințelor – folie hidroizolantă, adezivi impermeabili pentru placarea ceramică sau cu piatră, chituri de rosturi speciale. Folosind materiale de calitate nu vom avea probleme cu posibile infiltrații. Și constructorul trebuie să se asigure că pardoseala va avea panta către rigola de scurgere pentru a se evita strângerea apei și stagnarea acesteia în colțurile cabinei.
Odată ce ați optat pentru o astfel de cabină de duș nu mai sunteți îngrădit decât de spațiul disponibil în baie. Veți putea alege ce formă să-i dați, ce mărime să aibă și ce materiale să folosiți. Cabina de duș pe pardoseală va deveni un element care adaugă un plus de personalitate băii datorită designului și materialelor utilizate.
Rigola de duș care o va deservi poate fi, de asemenea, un element de design care să atragă privirile. Acestea pot avea diverse forme, sunt colorate în diverse nuanțe și se pot monta chiar și pe peretele vertical, dacă se dorește acest lucru. Rezultatul finit este unul de o eleganță desavârșită. Se poartă stilul minimalist deoarece creează senzația de spațiu liber, iar amplasarea unei cabine care își anunță prezența doar printr-un paravan de sticla transparent sau un zid adaptat stilului de amenajare va da senzația măririi spațiului de baie.
Cabina de duș cu rigola va fi mai practică, accesul fiind unul mult mai facil. Nu va mai trebui să urcați peste marginea cădiței de duș, iar ușile, dacă se optează pentru montarea acestora, se pot personaliza după dorințe. Alegând materialul de construcție vom ști și dacă vom avea de curățat cabina la fel de des precum una clasică. Partea în care se scurge apa se poate delimita de restul pardoselii de baie printr-o bordură. Aceasta nu va permite apei să părăsească zona de duș.
Avantajele dușului cu rigola
Primul și poate cel mai mare avantaj al cabinelor de duș cu rigola în pardoseală este că ne permite să o construim în funcție de spațiul disponibil în baie. Vom câstiga astfel spațiu în baie și vom obține și o baie mai atrăgătoare din punct de vedere vizual. Vom avea posibilitatea de a alege variante în funcție de mărimea încăperii de baie. Astfel vom ști dacă este mai indicată o cabină pătrată, dreptunghiulară, semirotundă sau cu o formă nedefinită.
Un alt avantaj pentru un duș cu rigola este legat de curățenie. Am amintit de faptul că nu mai trebuie să spălăm cădița de duș, aceasta disparând în totalitate. În cazul acestui nou tip de cabine pentru duș, apa se scurge direct prin rigola de duș montată în pardoseală, fapt ce o face mai ușor de curățat. Cabinele proiectate între pereți placați cu faianță sau mozaic sunt extrem de ușor de întreținut. Vom câstiga astfel timp pentru alte activități.
La avantaje putem trece și faptul că aceste cabine de duș cu rigola au o durată mai mare de viață. Ele au puține piese, mai ales dacă vorbim de cele fără ușă. Astfel sunt puține elemente care ar trebui înlocuite deoarece ar putea fi afectate de trecerea timpului.
Materiale necesare
Materialele pe care le vom folosi la construirea unei cabine de duș cu scurgerea în pardoseală depind de tipul pe care îl doriți. Astfel, ea poate fi realizată între pereții băii, care de cele mai multe ori sunt deja placați cu plăci ceramice. În acest caz trebuie să vă ocupați de zona de pardoseală și construirea unei borduri sau prag care să nu lase apa să se scurgă din spațiul de duș. Tot acum veți hotări dacă veți utiliza o ușă de sticlă sau dacă dușul va fi unul de tip walk-in.
Există, de asemenea, posibilitatea construirii unor pereți de rigips care să fie ulterior placați cu faianța. Tot în cazul ridicării unor pereți speciali se poate opta pentru cărămizi clasice sau chiar cărămizi de sticlă. Acestea din urmă reușesc să dea o altă anvergură pereților de compartimentare.
Dacă v-ați hotărât care este materialul principal de construcție veți trece la achiziționarea și celor secundare. Ne referim aici la un mortar hidroizolant care să lege cât mai bine elementele între ele. Mai avem nevoie și de soluție hidroizolantă de calitate pentru pereți și podea. Nu vom uita de faianța și gresie (se poate utiliza și mozaic sau piatră naturală), adezivi pentru tipul de plăci alese care să reziste în mediul umed, chit de rosturi elastic, distanțieri. Nu în ultimul rând vom achiziționa o rigolă de duș. Aceasta trebuie achiziționată după ce în prealabil va veți consulta cu cel care vă va realiza lucrarea. Acesta vă cunoaște mai multe detalii datorită experienței acumulate și vă va ajuta să alegeți rigola pentru duș potrivită nevoilor cabinei. La materiale putem adăuga și un set de duș. Acesta poate cuprinde o pară de duș și bateria dar și o duza de duș care se poate monta în tavan de rigips care să vă asigure mâini libere în timpul spălării. Din ce în ce mai mulți utilizează acest duș tip ploaie.
Montarea dușului cu rigola pas cu pas
Montarea cabinei de duș cu rigola în pardoseală depinde de asemenea de proiectul ales. În orice caz, fie că se construiește între pereții deja existenți sau se vor înființa alții, trebuie ca locul ales să fie eliberat de toate obiectele sanitare și alte elemente care v-ar putea încurca. După ce am delimitat zona de duș se va modifica instalația sanitară, astfel încât canalizarea să poată face față noilor nevoi. Pentru o scurgere corespunzătoare a apei va trebui să turnăm sapa cu o înclinație de minim 2% către scurgerea propriu-zisă. Acest lucru s-ar traduce printr-o diferență de 2 cm de înălțime pentru fiecare metru din suprafața pardoselii.
Montarea rigolei
Înainte de a demara procesul de instalare al rigolei citiți cu atenție instrucțiunile. Ea vine cu șuruburi de ancorare care vor ajuta la fixarea ei la înălțimea potrivită. Rigola se conectează la conducta de evacuare. După aceea se va trece la turnarea betonului până la nivelul flasei de izolare. Partea de sus a rigolei trebuie să rămână la nivel cu plăcile de gresie ce se vor monta ulterior. Spațiul dintre plăci și scurgere trebuie umplut cu un chit elastic.
Aplicarea şapei
Un alt pas impotant este cel al turnării șapei de egalizare. Firma care se va ocupa de construcție va cunoaște detaliile exacte și după montarea rigolei, va turna până la nivelul potrivit șapa pe bază de ciment. Se vor lua în considerare straturile urmatoare astfel încât să nu se depășească rigola după montarea ulterioara a gresiei.
Etanşarea
Hidroizolarea este o etapa la fel de necesara. Operatia implica aplicarea unei membrane hidroizolante dar și aplicarea unei soluții hidroizolante pe suprafața podelei ce urmează a deservi zona de duș. Este foarte important ca straturile izolatoare să fie aplicate în mod corect și în ordinea corectă. Aplicarea hidroizolației se va realiza atât pe zona care înlocuiește cădița de duș cât și pe pereții cabinei. Astfel vom obține un strat care să împiedice apa să ajungă la zidărie și să provoace neplăceri legate de mucegai sau igrasie. Hidroizolația se va aplica în două straturi pentru a fi siguri că nu vom avea probleme în timp. Corpul rigolei va fi etanșat suplimentar. Pentru colțuri și îmbinări vom folosi o bandă cauciucată.
Pentru o etanșare perfectă spațiul creat între zidurile deja existente poate fi închis cu ajutorul unor uși sau paravane de sticlă. Dacă s-a optat pentru ridicarea altor ziduri care să despartă zona de duș de restul băii puteți alege înalțimea acestora. Puteți astfel să nu mergeți până în tavan, pentru un efect elegant. Apa va fi direcționată astfel încât să nu sară peste acești pereți.
Montarea plăcilor ceramice
După ridicarea zidurilor acestui duș cu rigola aceștia se vor placa cu faianță sau piatră naturală. Pardoseala va fi îmbrăcată în gresie sau mozaic avându-se grijă la montarea exactă a rigolei care asigură scurgerea apei. Placarea se va realiza cu un adeziv flexibil pentru ca aderența pe suprafața hidroizolației să se facă în mod corect. Placarea cu ceramică se face începând cu gresia. Vom fi atenți să obținem panta corectă către rigola de scurgere, panta realizată din grosimea stratului de adeziv. Chitul de rosturi utilizat trebuie să fie unul impermeabil. În ceea ce privește tavanul, acesta se va vopsi indiferent dacă s-a montat dușul tip ploaie sau nu.
Ultima etapă în construcția unui duș cu rigola va fi constituită de instalarea ușilor și a pereților de sticlă dacă s-a optat pentru aceste elemente despărțitoare.
Modele de cabine de duș
Deoarece aceste cabine de duș cu scurgere direct în pardoseală (duș cu rigola) vă oferă multe opțiuni în ceea ce privește designul, este bine să vă sfătuiți cu un arhitect sau un designer de interior care să vă proiecteze cea mai potrivită cabină de duș pentru spațiul disponibil în baia dumneavoastră. Ceea ce știm cu siguranță este că o astfel de cabină de duș este o idee excelentă pentru locuința voastră. Ea vă oferă liberate de alegere în privința materialelor, dimensiunilor sau formei finale.