Cum curățăm chiuveta, cada și faianța din baie

Menținerea curățeniei în baie
Studiile au arătat că majoritatea microbilor din casă se ascund în baie. Pentru a fi mai exacți, aproximativ 25% din microorganismele din întreaga locuință se găsesc în această cameră.  De aceea, este foarte important să păstrezi curăţenia în baie, să o dezinfectezi şi să o aeriseşti regulat. Deşi ai impresia că nu e foarte dificil să faci curăţenie în baie, află că încă mai există trucuri pe care nu le cunoşti. Nici nu ai avea cum, pentru că ele sunt secrete pe care le ştiu doar profesioniştii.

Dacă vei respecta aceste câteva trucuri vei reoși să  menții curățenia in baie fără efort. Mai întâi, vă recomandăm să strângeți cu ajutorul unei cârpe sau a unui burete umed, firele de păr de pe obiectele sanitare, faianță sau gresie. Astfel, odată ce veți începe să ștergeți cu mopul nu veți plimba aceste fire de păr care nu vor dori cu niciun preț să se desprindă de suprafețele ceramice. Dacă veți efectua această oprațiune înainte de a înceăe etapa de curățenie rezultatul va fi unul conform așteptărilor.

Un alt truc este acela de a cunoaște în detaliu care sunt etapele pe care le vei urma. Spre exemplu este bine de știut că cel mai indicat mod de a curăța este începând cu partea de sus pentru că o parte din microorganismele îndepărtate de pe obiectele aflate la înălțime vor cădea pe cele aflate mai jos sau, mai degrabă, pe gresie. Așadar vom curăța faianța și obiectele sanitare lăsând pentru final gresia.

Pentru ca obiectele sanitare precum chiuveta, toaleta, cada și dușul să strălucească la propriu vom pulveriza un produs de albire si dezinfectare pe suprafața acestora, lasând lichidul sa acționeze timp de câteva minute. Mai apoi vom șterge zona cu un burete ușor abraziv și vom clăti cu un jet puternic de apă. Grijă mare la pereții de sticlă ai cabinei de duș! Aceștia vor fi șterși cu o cârpă uscată de sau cu șervețele din hârtie pentru a evita formarea unor pete inestetice.

Curatare toaleta

Aceeași atenție trebuie acordată și oglinzii. Aceasta poate fi curățată cu soluții speciale sau cu unele preparate în casă pe bază de oțet, lămâie și bicarbonat de sodiu. Aceste soluții vor îndepărtata rapid petele de apă, săpun sau pastă de dinți.

Vasul de wc este poate cel mai mare recolotor de microorganisme periculoase pentru sănătate. Lui îî vom acorda o atenție sporită frecându-l cu prafuri abrazive care să îndepărteze orice urme de depuneri nedorite. Există si produsele dezinfectante care se agață pe marginea vasului de toaletă însă acestea nu vă garantează îndepărtarea totală a bacteriilor. Același lucru este valabil și în cazul dezinfectantului adăugat în rezervorul de wc care colorează apa creând senzația de curățenie. Este adevărat că avem și produse lichide care pot pătrunde în zone mai puțin accesibile dar întotdeauna este necesar o frecare și ștergere atentă.

Curatare faianta

Vom acorda o atenție sporită dulăpiorului în care ținem produsele cosmetice deoarece acesta este un loc unde se dezvoltă foarte ușor microbi. În aceeași ordine de idei, recomandăm spălarea și ștergerea regulată a recipientelor pentru cosmetice utilizate frecvent. Există cazuri în care rugina sau calcarul au atacat anumite părți ale elementelor pe care le folosim în baie – capul de la duș, sifonul chiuvetei sau căzii. Acestea nu pot fi îndepărtate doar lăsând câteva soluții din comerț să acționeze câteva minute asupra lor. Vom lăsa produsele la înmuiat peste noapte într-o solutie pe bază de înălbitor. Important este ca aceste obiecte să fie acoperite în totalitate de soluție pentru ca aceasta să-și facă efectul. Vom lua o cârpă și o vom înmuia bine în soluție și o vom așeza pe locul afectat de rugină.  O altă soluție poate fi umplerea unei pungi din plastic cu soluție și introducerea capului de duș în aceasta.

Un alt truc pentru o baie curată și o sănătate de invidiat pentru utilizatori este reprezentat de dezinfectarea mânerelor de la ușa de intrare și dulăpioare și a tuturor robinetelor.

Curatare robineti

Un punct de cumpănă în ceea ce privește obținerea curățeniei perfecte în baie o reprezintă curățarea siliconului care delimitează anumite obiecte sanitare – cadă, vas toaletă, chiuvetă. Din cauza mediului umed acesta poate mucegăi ușor astfel încât este necesar să ștergem zona respectivă cât se poate de des. Operațiunea se face cu o cârpă moale care să nu afecteze masa de silicon, altfel existând riscul unor scurgeri ulterioare.

Poate ultimul pas pentru fiecare din noi, când vine vorba despre curățarea băii, este reprezentat de spălatul pe jos. Spălarea gresiei cu ajutorul unui un mop umezit cu apă și detergent se va face întodeauna cu multă grijă după ce în prealabil am spălat foarte bine mopul și am schimbat apa din găleată.

Curățarea chiuvetei
Primul pas în curățarea eficientă a unui lavoar de baie este reprezentat de eliminarea depunerilor din acesta. Ne referim în primul rînd la mizeria de pe mâini, alte resturi, precum firele de păr sau scamele de pe haine, dar și depunerile de săpun, pastă de dinți, cremă de ras. Dacă în cazul unora o simplă ștergere cu o cârpă este suficientă, în cazul depunerii săpunului sau pastei de dinți vom avea nevoie de soluții de curățare care să ne ajute să curățăm în profunzime. Cel mai simplu mod de a menține curățenia este să clătim chiuveta după fiecare utilizare, altfel aceste depuneri fiind dificil de prevenit.

Curatare chiuveta

Pe piață există un praf special pentru curățarea suprafețelor de porțelan sau acril, dar se pot obține soluții eficiente și din amestecarea produselor din bucătărie – oțet, bicarbonat de sodiu, sare și lămâie. Acest amestec curață foarte bine.

Un truc foarte eficient este acela al acoperirii chiuvetei cu o cârpă bine înmuiată în oțet care să fie lăsată să acționeze timp de o jumătate de ceas. După, chiuveta se clătește bine cu apă caldă.

Pentru cei care nu suportă mirosul oțetului sau nu pot aerisi baia, se poate fabrica o soluție pe bază de zeamă de lămâie. În cazul unei scurgeri urât mirositoare a chiuvetei de la baie am detaliat într-un articol precedent care sunt pașii pentru eliminarea odorului dar și pentru desfundarea țevilor.

O altă posibilitate este aceea de a spăla chiuveta cu detergent de vase cu ajutorul unui burete și clătirea acesteia cu apă. Peste chiuveta umedă vom presăra bicarbonat de sodiu și vom freca suprafața cu un burete sau o periuță de dinți până când bicarbonatul se transformă într-o pastă. La sfârșit clătim chiuveta cu apă caldă.

Curățarea căzii
Curățarea căzii este făcută în diverse etape. Mai întâi vom curăţa sita de scurgere deoarece aici se strânge toată murdăria. Pentru ca sifonul căzii să nu se înfunde recomnadăm adunarea firelor de păr strânse în sită după fiecare spălare.

Nimic nu este mai neplăcut decât o cadă plină de pete, sau mai rău, plină de depuneri de mucegai sau rugină. Dacă te numeri printre cei care utilizează o astfel de cadă este timpul să cumperi soluţii de curăţare cu care să o freci pe absolut toată suprafaţa. Nu uita să achiziționezi si un burete abraziv cu care să îndepărtezi petele de rugină sau de mucegai! După ce ai frecat bine este momentul să clătești bine cu apă rece şi să ştergi cada cu o cârpă uscată şi curată. Procesul de ștergere face ca smalţul să nu rămână pătat de calcar.

Curatare cada cu solutii de casa

Un truc demn de luat în seamă face cu adevărat diferența. Nu depozita niciodată șamponul, gelul de duş şi alte cosmetice pe marginea căzii pentru că, în timp, acestea vor distruge smalţul. Chiar dacă suntem atenți vor exista scurgeri din aceste recipiente care vor decolora sau păta suprafaţa căzii.

Tot pentru sănătatea căzii trebuie să aveți grijă să nu folosiți des soluţii acide care să atace smaluțul sau să îngălbenească suprafața căzii. De asemenea, evită spălarea unor obiecte precum grătarele aragazului, pantofii plini de noroi sau preșul de la intrare. Acest tip de obiecte au multă mizerie care se va depune ușor și chiar vor zgâria cada făcând procesul de curățare unul greoi sau chiar imposibil.

Curatare cada

Ca și în cazul chiuvetei, câteva soluții fabricate în casă din ingrediente precum sarea, oţetul, lămâia şi bicarbonatul de sodiu vor face ca murdăria să dispară imediat. Petele de pe cadă pot fi îndepărtate cu uşurinţă cu ajutorul bicarbonatului de sodiu amestecat cu peroxid de hidrogen, soluție care va fi aplicată pe pereții căzii unde va fi lăsată să acționeze. După se freacă cu o cârpă și se clăteşte cu apă caldă din belşug.

Un rezultat și mai bun obținem în cazul oțetului amestecat cu bicarbonat. Puteți umple întreaga cadă cu apă fierbinte după care adăugați 3 litri de oţet şi 4 plicuri de bicarbonat de sodiu. Se lasă cada cu apă câteva ore pentru ca soluția obținută să acționeze. După ce scurgem apa vom şterge bine cu un burete.

O altă soluție de casă pentru spălat cada poate fi obținută amestecând sucul de la o lămâie cu o cană de apă și puțin detergent de vase. Cu ajutorul soluției obținute vei freca cada în locurile pătate cu o cârpă moale. Această soluție este foarte eficientă pentru căzile din acril.

Curatare cada cu otet

Există și pete mai greu de indepartat pe care le poți înlătura însă cu clor. Avem nevoie de o pereche de mănusi, deoarece clorul poate afecta pielea mâinilor. Vei stropi cada cu clor și îl vei lăsa să acționeze pentru aproximativ o oră. Apoi vei șterge cada cu un burete aspru și clătim cada cu apă caldă. Nu uitați să aerisiți bine baia după ce ați efectuat spălarea cu clor!

Pentru pete extraordinar de persistente puteți folosi detergent pentru mașini, utilizat în spălătorii profesionale. După ce îl aplicăm pe pereții căzii vom freca cu o perie mai aspră, după care clătim bine.

O altă soluție poate fi reprezentată de șamponarea căzii. Deoarece șamponul de păr îndepărtează uleiurile și grsimile de firele de păr, el poate acționa în același mod și când este aplicat pe pereții căzii, degresându-i. Șamponul are un roil benefic și pentru scurgere.

Curățarea faianței
Curățarea faianței se poate face utilizând substanțe profesioniale sau solutii preparate in casă din otet, zeama de lamaie, bicarbonat de sodiu sau apa oxigenata. Indiferent de soluția aleasă ne asigurăm că menținem un mediu igienic în baie. Curățarea faianței se face constant, pentru ca mizeria sa nu se depuna si sa se intareasca. După cum am spus mai sus curățarea va începe de sus in jos. Astfel vom fi siguri ca eliminam toata mizeria.

Spalat faianta

Pe langa placile ceramice trebuie sa acordam atentie sporita si rosturilor dintre ele, mai exact chitului ce a fost aplicat la montarea initiala. Ne vom folosi de periute vechi de dinti sau de o perie acoperita cu o laveta pentru a nu zgaria chitul. Chitul dintre placile de faianta sau gresie se curata incredibil de bine cu suc de lamaie mai ales daca aveti rabdare sa frecati atent fiecare imbinare folosind o periuta veche de dinti. Sucul indeparteaza rapid negreala si mucegaiul. Chitul va reveni la culoarea initiala iar locul va mirosi proaspat si frumos a lamaie.

Pentru o curatare eficienta putem apela la cateva solutii la indemana chiar cu elemente pe care le gasim de obicei in orice bucatarie – bicarbonat de sodiu, otet, suc de lamaie si, evident, apa.

Aceste solutii degreseaza materialul ceramic ajutandu-l sa-si mentina stralucirea. Solutiile pe care le preparam pot fi imprastiate cu ajutorul unor flacoane cu pistol dupa care se vor sterge cu laveta sau carpa moale. Totusi, pentru un rezultat aparte puteti folosi ulterior detartrante si chiar solutie de spalat geamuri care va asigura materialului mai multa stralucire.

Curatare faianta cu solutii preparate in casa

Deja am amintit mai sus de prezenta otetului in solutiile de curatare preparate in casa. Asta pentru ca acesta functioneaza eficient chiar de unul singur. Multe gospodine care vor ca faianta din baie sa straluceasca de curatenie și recurg la solutia otetului nediluat pe care il improasca cu  ajutorul unei sticle cu pulverizator pe suprafata acoperita de placi ceramice. Ele lasa solutia sa actioneze pentru cateva minute dupa care iau o laveta, o carpa sau un burete curat si curata faianta. Substantele active din otet distrug murdaria, grasimea, depunerile de sapun si depunerile usoare de calcar.

Pe langa solutiile casnice vom cauta in magazine produse speciale pentru curatarea gresiei, care, prin constructia lor sunt putin agresive dar foarte eficiente in mentinerea luciului. Aceste produse indeparteaza depunerile de calcar, urme de vopsea ori var, eflorescente si depunerile severe de murdarie de pe faianta. Ele au la baza alcool si substante tensioactive destinate intretinerii suprafetelor din faianta fiind preferate solutiilor casnice pentru actionarea mai rapida. O alta solutie eficienta este sa frecati gresia cu o solutie de curat geamurile. Astfel suprafetele isi vor pastra stralucirea.