Problemele hidroforului și remedierea lor

1) Informații generale despre hidrofor

Hidrofoarele sunt produsele utilizate în diverse aplicații precum pomparea apei, scoaterea apei din fântâni, alimentarea locuințelor cu apă sau irigații.  Sunt utilizate în general în zonele în care nu este posibilă conectarea la o rețea de apă.

Hidrofoarele vor pompa apa necesară fără efort, fără prea mult zgomot pentru o perioadă îndelungată. Această ultimă parte este însă condiționată de o întreținere atentă a aparatului. În cazul apariției unor probleme de funcționare trebuie să luăm imediat măsuri pentru a nu agrava situația. În general, achiziția unui hidrofor trebuie privită ca o investiție, el reușind să-și recupereze banii prin munca depusă.

Înainte de instalarea unui hidrofor asigurați-vă că ați ales un model ale cărui dotări se potrivesc nevoilor dumneavoastră. Pentru performanțe pe măsura așteptărilor vom ține cont de detalii precum înălțimea de refulare, adâncimea maximă atinsă, puterea generată de motor, debitul maxim, presiunea și capacitatea vasului.

Importanța funcționării în parametri normali

În general putem realiza dacă un hidrofor funcționează corect după zgomotul produs de acesta în perioadele de pornire sau oprire. De exemplu, atunci când pompa hidroforului pornește aceasta va funcționa îndelung. În cazul în care pompa pornește și se oprește în repetate rânduri după punerea în funcțiune trebuie luate măsuri, deoarece hidroforul funcționează defectuos.

De altfel, factorul cheie în buna funcționare a unui hidrofor este reprezentat de numărul de porniri și opriri al pompei, dar trebuie să acordăm atenția necesară și presostatului și această componentă are un rol important, deoarece aici se mai poate pierde presiune sau se pot sparge membranele.

2) Pompa nu pornește

Una dintre cele mai întâlnite probleme este aceea în care pompa nu porneste. Evident, hidroforul nu funcționează, și trebuie să identificăm exact care este cauza.

Cauzele defecțiunii

Cauzele defecțiunii hidroforului în cazul în care pompa nu pornește pot fi multiple. Putem avea probleme cu presiunea din circuit care are un nivel prea mare. De asemenea ne vom asigura că nu avem siguranțe arse și că avem curent care să alimenteze hidroforul. Alte cauze pot fi arderea motorului, cablul de alimentare defect, contactele presostatului murdare sau arse sau înfundarea racordului flexibil dintre pompa și presostat.

Presiunea din circuit nu a scăzut pentru a porni pompa

Ce facem în cazul în care nu a scăzut presiunea din circuit? Simplu! În acest caz clapeta de sens nu se deschide pentru a permite apei să se circule. Așadar vom verifica starea acesteia. În caz de nevoie vom recurge și la înlocuirea acesteia.

Siguranța fuzibilă este arsă sau întrerupătorul pompei este ars sau declanșat

O altă cauză a defecțiunii pompei care nu pornește poate fi siguranța fuzibilă sau întrerupătorul. Acestea pot fi arse de aceea vom purcede la verificarea tuturor componentelor. Se va acorda o atenție sporită cablurilor, presostatului și motorului pentru a ne asigura că legăturile sunt făcute corect.

Pompa nu este racordată bine la tensiune

Dacă pompa nu pornește acest lucru se poate datora faptului că aceasta nu este legată bine la tensiune. Vom verifica cauzele pentru care aceasta nu primește tensiune și vom lua măsurile necesare.

Racordul flexibil de la pompa la presostat este înfundat, înghețat sau desprins

Racordul flexibil care duce de la pompa la presostat poate suferi diverse defecțiuni din cauză înfundării cu resturi sau a înghețului. De asemenea, există și posibilitatea ca acesta să se fi desprins fapt care cauzează stoparea pompei. Pentru a rezolva problema eficient vom scoate presiunea din sistem indepărtând acest racord de la pompa. Varianta simplă de verificare este aceea de a sufla în furtun. Dacă întâlnim rezistență este evident că acesta este înfundat. Nu ne mai rămâne decât să eliminăm mizeria și să montăm racordul flexibil la loc.

Contactele presostatului sunt murdare sau arse

Dacă observăm că unele dintre contactele presostatului sunt murdare sau arse trebuie luate măsuri imediate. Mai întâi vom măsura tensiunea de la bornele motorului și vom înlocui presostatul cu unul funcțional.

Cablul de alimentare este slăbit sau deconectat

Poate cea mai simplă rezolvare poate veni când avem de-a face cu cabluri slăbite sau deconectate. La fel, în acest caz, după verificarea tensiunii la motor, vom observa care sunt cablurile cu probleme și le vom înlocui.

Motorul pompei s-a ars

Dacă ai încercat toate soluțiile de mai sus și pompa tot nu pornește  există posibilitatea că motorul să fie ars. În acest caz nefericit nu putem decât să înlocuim motorul pompei sau să achiziționăm un alt hidrofor.

3) Nu bagă apă hidroforul (pompa merge)

În cazul în care pompa de hidrofor a pornit dar acesta nu bagă apă avem de-a face cu o altă serie de posibile defecțiuni.

Cauzele defecțiunii

Și în acest caz vom fi atenți la o serie de cauze care împiedică apa să curgă. Una din cauze poate fi aceea că hidroforul este neamorsat. De asemenea trebuie să verificăm dacă nu cumva pompa de hidrofor trage aer. O altă problemă, care din fericire are o rezolvare simplă este aceea a scăderii nivelului de apă din fântâna din care se face extracția. Ca și în primul capitol cu probleme vom verifica dacă pompa primește tensiune, dacă țevile sunt înghețate sau dacă nu sunt probleme cu clapeta de sens, conducta de aspirație sau sorbul.

Hidroforul nu este amorsat

Pentru o funcționare optimă trebuie să vă asigurați că ați amorsat pompa înaintea punerii în funcțiune. Există și posibilitatea ca pompa să se dezamorseze când nu a fost folosită pentru o perioadă mai lungă de timp. Este recomandat ca amorsarea să se facă după manualul de utilizare al produsului, deoarece acesta explică pe larg modul de funcționare.

Pompa de hidrofor trage aer

Ce facem în cazul în care hidroforul trage aer? Primul lucru de făcut este constituit de verificarea țevii de aspirație. Aceasta poate avea găuri, perforații sau îmbinări care lasă de dorit. După ce ne-am sigurat că țeava de aspirație și accesoriile ei sunt complet etanșe putem fi siguri că am rezolvat situația.

Nivelul apei în fântână este prea scăzut

Se prea poate să fi utilizat fără probleme hidroforul pentru o perioadă lungă de timp și acesta să fi funcționat perfect. Acum, chiar dacă am verificat toate componentele, acesta tot nu pompează apa. În această situație trebuie să verificăm dacă nu cumva nivelul apei a scăzut și acum este prea jos. Trebuie știut că unele hidrofoare nu pot aspira apa de la adâncimi mai mari de 7-8 metri.

Clapeta de sens s-a montat invers sau este blocată

Deoarece clapeta de sens nu este montată în direcția de curgere a apei, corespunzător săgeților indicatoare de pe ea, hidroforul nu-și poate efectua sarcinile, așa că nu ne vom bucura de curgerea apei. Același lucru se întâmplă și dacă aceasta este blocată. Recomandăm să verificați dacă clapeta se deschide și se închide în mod corect.

Pompa nu primește tensiune suficientă

O altă problemă care ar împiedica hidroforul să pompeze apă ar fi aceea că pompa nu primește tensiune. Trebuie verificat cu atenție dacă cablurile sunt legate bine și dacă avem tensiune la priza la care este conectat hidroforul.

Conducta de aspirație este înfundată sau prea subțire

Dacă întâlnim o conductă de aspirație înfundată sau prea subțire vom avea probleme în funcționare. Acest lucru se poate întâmpla și din cauza unei conducte prea lungi, prevăzută cu prea multe ramificații. De reținut, niciodată să nu montăm o conductă mai subțire decât racordul pompei, iar lungimea acesteia să fie cât se poate de mică.

Sorbul nu este băgat în apă

Hidroforul nu pompează apă dacă sorbul acestuia nu este introdus în apă. În  cazul unei probleme trebuie verificat și dacă sorbul este situat sub nivelul apei, dar și dacă acesta nu este prea aproape de fundul apei, ca să nu traga mizerie, nămol sau nisip care ar putea înfunda conducta.

Țevile sunt înghețate

Pe timpul sezonului rece ne vom asigura că țevile nu sunt înghețate. Acestea nu trebuie expuse la frig, fiind de preferat să fie îngropate sub cota de îngheț.

4) Hidroforul merge puțin, bagă apa și se oprește

O altă problemă în funcționarea hidroforului apare când acesta pornește, bagă puțină apă, după care se oprește subit.

Cauzele defecțiunii

În acest caz trebuie să verificăm, în primul rănd, dacă nu cumva tensiunea care-l alimentează nu este suficentă. O altă cauză a nefuncționării corecte ar putea fi reprezentată de un întrerupător stricat sau o siguranță fuzibilă arsă. Nu în ultimul rând, vom verifica dacă nu cumva s-a stricat presostatul.

Tensiune prea mică

În cazul nefericit în care hidroforul pornește, funcționează câteva momente după care se oprește trebuie să măsurăm tensiunea pe care o primește când acesta merge. În timpul funcționării nu ar trebui să avem variații mai mari de 5%, altfel trebuie luate măsuri.

Întrerupător stricat sau siguranța fuzibilă arsă

Poate cea mai simplă problemă este aceea în care ne întâlnim cu un întrerupător stricat sau o siguranță fuzibilă arsă. În  acest caz înlocuirea piesei cu probleme va pune hidroforul din nou în funcțiune.

Presostatul este stricat

O ultimă problemă în această speță poate fi reprezentă de presostat. Dacă acesta este stricat se va schimba și hidroforul va fi din nou funcțional. Există și posibilitatea ca acesta să nu fie  reglat la presiunea potrivită. Modificați presiunea și încercați să folosiți hidroforul.

5) Hidroforul merge dar nu se mai oprește

O altă situație neplăcută care poate fi întâlnită de cei care utilizează un hidrofor este aceea în care, odată pornit, acesta nu se mai oprește.

Cauzele defecțiunii

Cauzele acestei defecțiuni pot fi legate de nefuncționarea corectă a presostatului, nivelul scăzut al apei față de sorb sau scurgeri ale robineților.

Firele sunt legate greșit în presostatul hidroforului

În cazul în care hidroforul funcționează continuu vom verifica dacă sunt legate corect firele la presostat. După ce am verificat firele vom măsura și tensiunea pompei.

Hidroforul nu face presiune până la presiunea de oprire setată la presostat

Dacă hidroforul nu face presiune pâna la punctul de oprire al presostatului acest lucru este cauzat de faptul că pompa trage aer sau nivelul apei în fântână este prea jos. De asemenea, există și posibilitatea ca pompa să fie blocată cu mizerie sau nisip.

Presostatul trebuie reglat sau este defect. Nivelul apei din fântână a scăzut sub nivelul sorbului sau sub nivelul de la care poate trage pompa

Am mai întâlnit această problemă și în rândurile de mai sus. În acest caz ne vom asigura că presostatul este reglat: dacă problema tot nu dispare vom schimba presostatul cu unul nou.

Apa curge la un consumator cu un debit egal sau mai mare decât al pompei de hidrofor

Întotdeauna trebuie să fim atenți la nivelul apei. Acesta nu trebuie să fie  mai jos decât este conducta de aspirație. Tot la acest punct, vom verifica dacă robineții nu au scurgeri de apă.

6) Hidroforul nu face presiune

Ce facem în cazul în care hidroforul nu face presiune? Evident, vom studia cauzele posibile care fac ca acesta să nu-și îndeplinească sarcina.

Cauzele defecțiunii

Și în această situație avem de-a face cu probleme pe care le-am discutat mai sus. Vom verifica dacă pompa trage aer și dacă nu este blocată, dar și dacă cumva nivelul apei nu este prea scăzut.

Pompa trage aer

În cazul în care pompa hidroforului trage aer s-ar putea ca la conducta de aspirație să avem scurgeri sau locuri pe unde intră aerul. Ne vom asigura că toată conducta este bine izolată și nu are scurgeri.

Nivelul apei în fântână este prea jos

Am stabilit deja că hidroforul este destul de limitat. Dacă nivelul apei este prea jos, față de puterea acestuia, hidroforul nu o să reușească să tragă apa.

Pompa este blocată cu mizerie sau nisip

O altă cauză pentru lipsa presiunii este reprezentată de blocarea pompei cu mizerie sau nisip. Deblocați pompa cu ajutorul unui profesionist! Dacă tot nu aveți presiune, instalatorul care a desfăcut corpul pompei poate verifica dacă nu cumva aceasta are componente stricate.

7) Hidroforul porneste prea des

Utilizatorii se pot lovi și de situația neplăcută în care hidroforul pornește mai des decât și-ar dori.

Cauzele defecțiunii

În această situație defecțiunile pot fi provocate de vasul de expansiune; acesta poate fi plin cu apă sau are presiunea scăzută, sau, poate fi prea mic. De asemenea vom verifica presostatul, clapeta de sens sau sorbul.

Presiunea din vasul de expansiune este prea scăzută

Pentru a regla situația când întâlnim o presiune scăzută din vasul de expansiune vom măsura atent presiunea din membrana vasului. Aceasta trebuie să fie puțin mai mică decât presiunea de pornire a presostatului.

Vasul de expansiune este plin cu apă

Dacă hidroforul pornește prea des trebuie să verificăm dacă nu cumva vasul de expansiune s-a umplut cu apă. Acest lucru influențează negativ funcționarea hidroforului.

Clapeta de sens sau sorbul au scăpări

Dacă observăm că sorbul sau clapeta au scurgeri trebuie să luăm imediat măsuri. Din cauza acestor scurgeri apa revine în fântână fapt ce cauzează repornirea pompei pentru a se reface presiunea. Înlocuiți rapid clapeta sau sorbul care prezintă scurgeri.

Presostatul trebuie reglat

Și în această situație trebuie să ajustăm presiunea de pornire necesară presostatului. Dacă problema persistă o soluție poate fi înlocuirea presostatului.

Vasul de expansiune este prea mic

Vasul de expansiune al  hidroforului trebuie să fie suficient de mare pentru a permite pompei să meargă cel puțin încă un minut după fiecare ciclu de pornire. Dacă, în schimb, vasul de expansiune al hidroforului dumneavoastră este prea mic, acesta va fi înlocuit cu unul cu volum suficient. O altă soluție poate fi adăugarea unui alt vas lângă cel deja existent.

7) Presostatul țăcăne la oprirea hidroforului

Ce facem în situația în care presostatul țăcăne la oprirea hidroforului? Vom analiza fiecre posibilă cauză a defecțiunii.

Cauzele defecțiunii

Cauzele pentru care presostatul hidroforului face un zgomot aparte (țăcănit) când se oprește pompa hidroforului sunt următoarele: nu există presiune în perna vasului de expansiune, pompa sau presostatul sunt montate prea departe față de vas, există prea multe ramificații care cauzează pierderea de presiune sau clapeta de sens a fost montată greșit.

Nu este presiune în perna vasului de expansiune

Pentru a scăpa de acest țăcănit la oprirea hidroforului vom avea grijă să verificăm presiunea din perna vasului de expansiune. Dacă aceasta nu are un nivel normal poate cauza aceste zgomote supărătoare.

Pompa sau presostatul sunt montate prea departe fata de vasul de expansiune

O altă cauză poate fi distanța prea mare dintre componente. Daca presostatul este montat la o distanță mare față de vasul de expansiune, vom avea posibile probleme, precum acest țăcănit.

Sunt prea multe coturi sau pierdere de presiune prea mare între presostat și vas

Dacă avem prea multe coturi de legătură se va crea o pierdere de presiune care va avea influențe negative asupra presostatului. Pentru a preîntâmpina astfel  de probleme trebuie să utilizăm mai multe coturi la 45 grade în locul celor la 90 grade.

Clapeta de sens este montată într-un loc greșit

Clapeta de sens trebuie întotdeauna montată între pompa și sursa de apă. Dacă, din întâmplare, aceasta a fost pusă între pompă și vasul de expansiune o vom muta pentru a ajuta sistemul să funcționeze normal.

8) Presostatul țăcăne la pornirea hidroforului

Ultima problemă care poate apărea în funcționarea unui hidrofor este asemănătoare cu cea prezentată mai sus. Și în acest caz avem de-a face cu un țăcănit supărător, numai că acesta se produce la pornirea hidroforului.

Cauzele defecțiunii

Pentru a scăpa de defecțiuni vom verifica clapeta de sens sau sorbul ca să nu aibă scăpări. De asemenea vom analiza dacă nu cumva au apărut scurgeri la conducta de aspirație.

Clapeta de sens sau sorbul au scăpări

Dacă după verificare se dovedește că sorbul sau clapeta de sens nu țin apa, permițându-i să curgă înapoi în fântână, le vom strânge sau, dacă este nevoie, le vom înlocui.

Sunt scurgeri la conducta de aspirație

Atenție la scurgerile conductei de aspirație! Aceasta trebuie verificată și izolată în caz de nevoie. Tot aici trebuie să observăm toate țevile și racordurile sistemului, dar și vasul de expansiune, deoarece orice scurgere periclitează funcționarea hidroforului la capacitate maximă.