Cum desfunzi chiuveta și țevile

Cauzele înfundării chiuvetei și a țevilor de scurgere

Indiferent că vorbim despre chiuvetele de la baie sau bucătărie ne-am înfruntat cel puțin o dată în viață cu problema înfundării acestora. Cauzele sunt cunoscute dar, cu toate acestea, mulți dintre utilizatori preferă să nu ia măsuri de precauție menite să-i scape de acest gen de probleme.

Chiuvetele se înfundă adesea din cauza alimentelor sau a resturilor menajere aruncate în mod iresponsabil de utilizatori. La bucătărie se produce un amestec din resturile de mâncare, ulei și detergenți care se lipește pe țevile de scurgere împiedicând apa să se scurgă cu un debit normal. Pentru mulți scurgerea pare rezistentă și cu un diametru suficient pentru a face față câtorva fârâmituri de pâine, boabe de orez sau zatului de cafea. Acest lucru nu este adevărat. Amalgamul de resturi alimentare se lipesc între ele cu ajutorul subtanțelor uleioase folosite la gâtit și ajung să îi dăuneze chiuvetei și scurgerii acesteia.

La baie chiuveta se înfundă de obicei cu resturi de săpun, pasta de dinți sau alte produse de curățat, plus părul rezultat din activități gen bărbierit, pieptănat.

Înfundarea chiuvetei și a țevilor de la bucătărie

Înfundarea chiuvetei de la bucătărie este cauzată așadar de resturile alimentare care se depun pe țevile de scurgere atunci când spălăm vasele. Acestea se lipesc cu ajutorul uleiului și grăsimilor aruncate în chiuveta. Cel mai adesea vom observa că scurgerea apei din chiuvetă se va face cu greutate dar există și cazuri în care, din cauza depunerilor, vom simți un miros neplăcut care ne va anunța problema creată. În acest caz trebuie să intervenim imediat și să desfundăm chiuveta cu ajutorul unor produse speciale sau a unora preparate în casă.

De asemenea, în funcție de posibilități putem apela la diverse instrumente pentru desfundat chiuveta și țevile de scurgere.

Uleiul și grăsimile aruncate în chiuveta

Uleiul alimentar pe care îl folosim pentru a găti este dăunător pentru chiuveta de la bucătărie mai ales în combinație cu resturi alimentare. Se știe că acesta are un efect devăstător asupra mediului înconjurător lucru pentru care nu recomandăm să îl aruncați în chiuvetă sau toaletă.  S-a stabilit că un litru de ulei poluează până la un milion de litri de apă. În condițiile în care apa este sursa vieții, de multe ori indisponibilă pentru anumite zone ale globului, trebuie să luăm măsurile necesare pentru a o proteja. În cazul nostru obținem și avantajul de a nu înfunda chiuveta de la bucătărie.

Același lucru îl putem spune și despre alte tipuri de grăsimi. Acestea nu sunt dizolvate de detergenții de vase, precum am presupune, ele lipindu-se cu ușurință de țevile de scurgere odată pătrunse prin șifonul chiuvetei.

Depunerea uleiurilor și grăsimilor pe pereţii sistemului de canalizare provoacă mai multe daune decât am crede. În afara înfundărilor constante și a mirosurilor pe care le degajă ele pot avea o influență negativă și asupra stațiilor de epurare pe care le pot bloca.

Resturi de mâncare rămase în chiuveta

Cel mai folosit obiect din bucătărie este cu siguranță chiuveta, pe care o folosim frecvent înainte și în timpul gătitului, dar și după masă, când trebuie să spălăm vasele. Iată motivul pentru care, de cele multe ori ne trezim că apa nu se mai scurge normal și că din scurgere vine un miros urât. Acest lucru se întâmplă din cauza resturilor alimentare care rămân depuse acolo după spălarea vaselor.

Chiuveta din bucătărie găzduiește un număr impresionant de germeni (mai mult de 500 000) chiar de zece ori mai mult decât o face vasul de wc. Știm că cei mai mulți curăță chiuveta mult mai des decât curăță vasul wc numai că cei mai mulți uită să dezinfecteze acest loc unde se strâng toate grăsimile și resturile alimentare.

Așadar, recomandăm să aveți mare grijă la resturile alimentare pe care le aruncați în chiuvetă. Alimente precum orez, cafea, făina, coji mici de ouă sau diverse paste se pot lipi de țevi și chiar își măresc volumul în contact cu apa, fapt ce favorizează colmatarea țevilor.

Înfundarea chiuvetei și a țevilor de la baie

Înfundarea scurgerii chiuvetei de la baie este o problemă care se întâmplă frecvent în cazul în care nu avem grijă să o protejăm. O sită pentru chiuvetă ne va scăpa de probleme. La fel ca în cazul chiuvetei de bucătărie, pe țevile de scurgere se lipesc diverse resturi, în special păr care vine în contact cu diverse produse lipicioase de curățare sau igiena personală.

Părul, unul din dușmanii chiuvetelor

Scurgerea de la chiuvetă de baie adună o mare cantitate de păr. Dacă la acesta se mai adaugă și alt gen de mizerie și praf putem fi siguri că aici se vor forma bacterii şi mucegaiuri periculoase. Chiuveta din baie nu poate face față firelor de păr de aceea recomandăm să folosiți un filtru ce va proteja sistemul de scurgere și va diminua posibilitatea unei colmatări.

Detergenți acumulați pe țevile de scurgere

Un alt factor care poate duce la acumulări nedorite pe țevile de scurgere de la baie sunt detergenții utilizați pentru a curăța diverse obiecte. Acestea se lipesc ușor și crează un amestec împreună cu părul, praful și alte resturi eliminate în chiuveta de la baie. Detergenții, pasta de dinți, săpunul și gelul de duș pot provoca o adevarată bătaie de cap, conducând spre situații în care doar ajutorul unui instalator ne poate salva.

Cum se poate desfunda chiuveta și țevile de scurgere

Desfundarea chiuvetei și a țevilor, atât la baie, cât și la bucătărie, se poate realiza cu soluții profesionale sau cu soluții preparate în casă, din ingrediente simple: bicarbonat de sodiu, oțet, zeama de lămâie.

Atunci când substanțele de desfundare nu sunt suficiente, trebuiesc folosite instrumentele pentru desfundat chiuveta sau țevi precum pompa de desfundat, sârme speciale pentru desfundat țevi.

Importanța este și evitarea înfundării țevilor și a chiuvetei prin câteva măsuri simple: sita de protecție sau colectarea uleiului în sticle speciale.

Soluții preparate în casă pentru desfundat chiuveta și țevile de scurgere

Deși există în comerț soluții speciale sub formă de granule sau geluri, acestea sunt utilizate din ce mai rar deoarece curăță doar depunerile minore, neputând dizolva corpurile solide. Cele mai multe gospodine utilizează soluții preparate direct în casă pentru desfundat chiuveta și țevile de scurgere. Elemente simple precum bicarbonatul de sodiu, oțetul, sarea sau zeama de lămâie în combinație cu apa fiartă fac o treabă excelentă împotriva grăsimilor.

Soluție de bicarbonat de sodiu, oțet și apă fiartă

Poate una dintre cele mai utilizate soluții preparate în casă este cea din bicarbonat de sodiu, oțet și apa fiartă. Cum  se procedează? Nimic mai simplu! Se toarnă preparatul în scurgere unde are loc o mică reacție chimică, ușor coroziva, care ajută la desfundarea chiuvetei după care se clătește din abundență cu apă caldă.

Cantitățile nu trebuie să fie unele exagerate. Se toarnă o lingură de bicarbonat pudră în gaura de scurgere peste care se adaugă mai apoi 2-4 linguri de  oțet și se lasă amestecul să acționeze aproximativ 30-40 de minute. Apoi se toarnă doi litri de apă clocotită. Acum aveți o chiuvetă desfundată care nu mai emite mirosuri neplăcute.

Soluție cu sare, oțet și apă fiartă

O altă soluție la fel de simplă pentru situațiile în care chiuveta este înfundată este fabricarea unei sărămuri în casă. Pentru aceasta vom utiliza aprozimativ 2 litri de apă clocotită, 5 linguri de sare și 3 linguri de oțet. Soluția fierbinte obținută se va turna direct în scurgerea chiuvetei. Această soluție este ideală pentru a îndepărta depunerile de grăsime și îndepărtarea tuturor mirosurilor neplăcute.

Soluție cu bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie și apă fiartă

Bicarbonatul de sodiu și zeama de lămâie pot genera un alt amestec de succes care să vă ofere mână de ajutor potrivită pentru desfundarea chiuvetelor în orice gospodărie. Pentru a pune în aplicare această soluție vom turna un plic de bicarbonat de sodiu în scurgere, după care turnam o jumătate de pahar de zeamă de lămâie. Va rezulta o reacție chimică care va desfunda chiuveta. Ca și în cazurile precedente vom fierbe un litru de apă cu care vom spăla amestecul.

Băuturi acide și bicarbonat de sodiu

Pentru cei care caută o soluție aparte de desfundat chiuveta o adăugăm pe cea în care folosiți băuturi răcoritoare acidulate, gen cola. Vom utiliza aproximativ 500 ml de suc pe care îi turnam în gaura de scurgere și pe care îi vom lăsa să acționeze. Pentru a face soluția mai eficientă vom adăuga și puțin bicarbonat de sodiu (aproximativ două lingurițe). După aproximativ o oră se toarnă apa clocotită.

Soluție cu oțet, sare și borax

Amestecul de borax, sare și oțet se toarnă în scurgere, se lasă să acționeze câteva minute, apoi se toarnă apa fierbinte pentru a curăța întreaga instalație. Este obținut din 50 g sare, 50 g borax și 100 ml de oțet. Veți observa că această soluție este eficientă pentru desfundarea țevilor.

Instrumente pentru desfundat chiuveta și țevile de scurgere

În cazul în care soluțiile preparate în casă nu își fac efectul, vă recomandăm să utilizați câteva instrumente care să vă ajute în demersul dumneavostră. Pompa pentru desfundat sau șarpele de desfundat sunt produse care nu trebuie să vă lipsească din casă. Ele vă vor face viața mai ușoară permitându-vă să vă ocupați rapid de orice problemă cu chiuvetele înfundate.

Pompa pentru desfundat

Pompa de desfundat chiuveta este un element care nu trebuie să ne lipsească. Aceasta poate fi folosită cu încredere atunci când soluțiile de curățat nu au reușit să-și facă treaba. Fie că vorbim de clasica ventuză sau de o pompă specială acest produs este foarte util. Pompa, acționată prin mișcări scurte dar foarte rapide, face ca dopul de murdărie care blochează chiuveta să se dezintegreze.

Primul pas presupune umplerea chiuvetei cu apă până la un nivel de 3 – 4 centimetri după care vom pune pompa în acțiune. Datorită acțiunii mecanice mizeriile și resturile vor ieși la suprafață. Pompele mai avansate sunt capabile să trimită un puternic jet de apă sub presiune desfundând orice conducta.

Șarpe de desfundat

Șarpele de desfundat este un cablu metalic flexibil, care are la capăt un fel de manivela. Cu ajutorul acestuia se intervine în chiuveta înfundată dar și în coloana de scurgere. Pentru un rezultat pe măsură se va scoate racordul chiuvetei din țeava de scurgere și se va introduce șarpele pe țeava prin mișcări rotative. Acesta va ajunge la dopul care obturează țeava și îl va agața permitându-ne să-l îndepărtăm.

Soluții preparate în casă sau soluții cumpărate din comerț

Indiferent că optezi pentru soluții preparate în casă sau soluții cumpărate din comerț pentru a desfunda chiuveta trebuie să știți că acestea au anumite limite. De obicei nu sunt capabile să îndepărteze dopuri mari ele fiind eficiente numai împotriva depunerilor de mici dimensiuni. Totuși, o întreținere constantă cu produse pe care le avem întotdeauna la îndemână în casă, bicarbonat de sodiu, soda caustică, oțet, zeama de lămâie, ne va face să uităm de probleme.

Avantajele soluțiilor preparate în casă pentru desfundat chiuveta și țevile

Principalele avantaje ale soluțiilor preparate în casă pentru desfundat chiuveta și țevile este că sunt ieftine și extrem de simplu de utilizat. De asemenea ele nu conțin substanțe chimice care să atace mâinile, vasele sau chiuveta.

Limitele produselor preparate în casă pentru desfundat chiuveta și țevile

Din păcate există și momente în care soluțiile de desfundat țevile de canal și chiuvetele își arată limitele. Dopurile solide nu vor putea fi îndepărtate doar prin adăugarea acestora în scurgeri. Se va interveni cu pompa sau șarpele de desfundat, de multe ori nici acestea nereușind să desfunde. În acel caz vom apela la un instalator care cel mai probabil va demonta instalația pentru a interveni exact la locul colmatării.

Soluții profesioniste pentru desfundat chiuveta și țevile

Vom găsi în comerț tot felul de soluții, geluri, pastile sau prafuri care ne vor ajuta în procesul de desfundare al scurgerilor. Aceste produse sunt simplu de utilizat ele introducându-se pe țeava de scurgere și lăsându-le să acționeze conform instrucțiunilor. Nici după utilizarea acestora nu vom uita pasul în care se toarnă apa fierbinte.

Soluțiile din comerț sunt eficiente doar în cazul în care produsul care a înfundat țeava nu este de mari dimensiuni și nu este foarte vâscos.

Cum se poate preveni înfundarea chiuvetei și a țevilor de scurgere

Putem lua câteva măsuri preventive pentru a evita înfundarea chiuvetei și a țevilor. Folosirea unor site de protecție care împiedică pătrunderea resturilor în canalul de scurgere al apei este o măsură eficientă pe care toată lumea ar trebui să o aplice. O altă măsură de prevenire o reprezintă curățarea chiuvetei în mod regulat cu soluții tradiționale precum: apa oxigenată, soda caustică, bicarbonatul de sodiu, oțet, zeama de lămâie, sare, borax.

Nu în ultimul rând putem opta pentru montarea unui filtru anticalcar deoarece depunerile de calcar favorizează retenția particulelor solide și formarea dopurilor ce obturează canalele de scurgere.

Sita pentru chiuveta

Sita pentru chiuvetă este un accesoriu simplu dar indispensabil pentru buna funcționare a sistemului de scurgere. Acest produs disponibil la un preț foarte mic ne aduce liniștea deoarece prin simpla sa așezare peste șifonul de scurgere va reuși să oprească majoritatea resturilor alimentare eliminând astfel în mare proporție posibilitatea formării unor dopuri pe țevile de scurgere.

Filtru pentru scurgere

Acest dispozitiv are rolul de a filtra resturile și vine de obicei sub forma unui ventil de scurgere. Acest filtru de impurități reprezintă o soluție eficientă mai ales când vine vorba despre particule mai mici care nu pot fi reținute de sita precum părul.

Colectarea separată a uleiului și grăsimilor

O altă regulă de aur care ne ajută să reducem pericolul înfundării țevilor de scurgere o reprezintă colectarea separată a uleiului și a grăsimilor. După cum am spus mai sus uleiul este extrem de poluant fapt care ne încurajează să-l predăm în centre speciale. Aceste centre trimit uleiul spre reutilizare îndepărtând pericolul poluării apei.

Curățarea frecventă a chiuvetei cu apă fiartă

Poate cea la mai îndemână metodă de prevenire a înfundării o reprezintă curățarea frecventă a chiuvetei cu apă fiartă. Nu facem altceva decât să dăm drumul la apă fierbinte de la robinet pentru câteva minute, preferabil o dată pe săptămână. Apa fiartă își face mai ușor loc printre resturi reușind să le dezintegreze. Dacă avem timp să adăugăm câteva dintre soluțiile de casă pe care vi le-am prezentat mai sus rezultatele vor fi excelente.

Sursa: blog.romstal.ro