Apa potabilă cu adevărat calitativă, trebuie să corespundă standardelor internaționale pentru conținutul de impurități și indicatori organoleptici. Astăzi, atât apa de la robinet, cât și cea din sondă din țara noastră, de obicei nu corespund cerințelor Organizației Mondiale a Sănătății.
În cazul apei de la robinet, principalele motive sunt:
✔ problemele surselor de alimentare cu apă centralizată – evacuarea efluenților netratați în corpurile de apă, concentrațiile crescute de pesticide care nimeresc în corpurile de apă din câmpuri;
✔ echipamente ale sistemelor de tratare a apei uzate și depășite din punct de vedere tehnologic, care nu sunt în măsură să purifice eficient apa;
✔ starea precară a conductelor de apă, ceea ce, prin urmare, face ca rugina să nimerească de pe suprafața țevilor în apă;
✔ tratarea excesivă a apei cu clor, fapt ce provoacă un miros neplăcut al acesteia.
Pentru apa din sondă, sunt caracteristice alte probleme: aceasta are de obicei o concentrație înaltă de săruri, fier, mangan, hidrogen sulfurat și particule suspendate.
Filtrul triplu de flux pentru apă
Filtre de flux moderne pentru apă potabilă (se mai numesc și filtre triple), se instalează în dulapul de sub chiuveta din bucătărie, iar pe chiuvetă este montat un robinet pentru apă potabilă.
Astfel de filtre constau de obicei din trei carcase cu cartușe detașabile și o ramă pe care sunt fixate acestea.
Apa trece prin trei trepte de filtrare:
1. Filtrare mecanică
Sunt eliminate impuritățile mecanice mai mari de 5 microni. Este vorba despre nisip, particule de rugină și nămol, care nimeresc din apeductul central sau din sondă.
Prin această etapă de filtrare, obținem apă limpede, fără particule neplăcute de impurități mecanice.
2. Înlăturarea excesului de săruri de duritate
Cu toate că sărurile de calciu și magneziu sunt vitale pentru funcționarea normală a organismului, excesul lor afectează negativ sănătatea. În plus, conținutul ridicat de săruri de duritate este motivul formării depunerilor pe ibric, chiuvetă și veselă.
Un cartuș standard cu rășină cu schimb de ioni elimină o parte din ionii de calciu și magneziu, înlocuindu-i cu ioni siguri de sodiu.
Compania Ecosoft a conceput rășina unică de schimb de ioni Ecomix care, pe lângă înmuierea apei, elimină:
✔ sărurile de metale grele, care nu se vor mai acumula în organism;
✔ sărurile de fier și mangan – vor dispărea gustul metalic al apei și depunerile roșiatice de pe ceainic și chiuvetă;
✔ impuritățile organice – filtrul va elimina culoarea și mirosul apei.
3. Sorbția compușilor organici și a clorului
Cartușul cu cărbune activ este destinat eliminării clorului și a compușilor organici toxici din apă.
După etapa de sorbție, va rezulta o apă fără miros de clor și fără impurități cancerigene ale substanțelor organoclorurice și pesticide.
Instalarea și mentenanța filtrului
Instalarea unui filtru triplu poate fi efectuată simplu și de sine stătător. Pentru aceasta, veți mai avea nevoie probabil de bandă de teflon și un set de fittinguri pentru conducta de apă.
Întreținerea acestui tip de filtru constă în înlocuirea cartușelor la fiecare 3 – 6 luni. Setul filtrului include chei speciale pentru efectuarea operațiunilor necesare. Înlocuirea cartușelor nu va dura mai mult de jumătate de oră.
Un filtru triplu va fi o soluție bună pentru curățarea apei de la robinet sau pentru tratarea apei din sondă, din apartament, casă sau vilă.
Alegerea unui filtru triplu pentru apă se va face cu ajutorul unui consultant specializat, care va lua în considerație calitatea apei din sursă.
Dacă totuși calitatea apei nu corespunde cerințelor, atunci un filtru cu osmoză inversă va rezolva această problemă.
Filtrul cu osmoză inversă
Filtrele triple au de asemenea și dezavantaje. Acestea nu elimină virusurile și bacteriile și nu oferă o garanție de 100% de eliminare a metalelor grele. Iată de ce, dacă ați decis să cumpărați un filtru care să fie garantat sigur, atunci trebuie să vă opriți alegerea asupra sistemelor cu osmoză inversă pentru uz casnic.
Acestea practic nu diferă ca dimensiuni, se instalează după același principiu, însă pe lângă modulul cu trei filtre-cartuș, acestea mai conțin și o membrană cu osmoză inversă, care înlătură garantat 99,8% din impuritățile de orice natură, incluzând chiar și particule ale celor mai mici virusuri.
Apa trece prin cinci, iar câte o dată prin șase trepte de curățare:
1. Filtrarea mecanică este similară cu cea dintr-un filtru triplu – cartușul înlătură nisipul, rugina și nămolul.
2. Procesul de sorbție în cartușul din cărbune activat granulat – la această etapă din apă este eliminat clorul, substanțele organice organoclorurice care colorează apa și produc mirosul ei.
3. Sorbția și curățarea mecanică fină printr-un cartuș din cărbune activat brichetat (aici se elimină reziduurile de impurități mecanice și organice ale apei), opțional, la această etapă, poate fi instalat și un cartuș mecanic simplu din polipropilenă, cu filtru de 1 micron, pentru a reduce costul sistemului.
4. Curățirea prin membrana cu osmoză inversă – aceasta elimină 99,8% din impurități, inclusiv bacterii și virusuri.
5. Mineralizarea apei. Aceasta nu este o etapă obligatorie, dar, deoarece purificarea profundă a apei cu ajutorul membranei elimină și ioni utili din apă, se recomandă adăugarea acestora. Pentru acest proces sunt indicate filtrele cu minerale naturale, deoarece atunci când trece apa prin ele, aceasta este saturată cu cantitatea necesară de minerale vitale organismului, mai ales că și apa va căpăta un gust îmbunătățit.
6. Dezodorizarea apei – post-filtru din cărbune activ din nucă de cocos, va oferi apei un gust plăcut.
Instalarea și mentenanța filtrului cu osmoză inversă
Instalarea unui filtru cu osmoză inversă poate fi făcută atât de sine stătător, cât și cu ajutorul unui specialist calificat. Procedura nu va dura mai mult de o oră.
Mentenanța filtrului la fel, este simplă și se limitează la schimbul cartușelor:
✔ Modulele pentru pre-flitrare – o dată la trei luni;
✔ Membrana– o dată pe an;
✔ Filtru postcarbon – o dată la șase luni.
✔ Filtrul-mineralizator – o dată la șase luni.
Toate componentele necesare sunt comercializate în truse speciale pentru a simplifica procesul de selectare și procurare.
Ca să alegi filtrul potrivit pentru necesitățile tale, te invităm la magazinul nostru din Chișinău, str. Calea Ieșilor 17, unde un consultant te va ajuta să găsești cea mai optimă variantă.