În lume sunt făcute câteva Ecoducte pentru prietenii noștri mai mici

Ecoductele sunt structuri care permit animalelor să traverseze în siguranță bariere realizate de om.

Astfel de trasee verzi construite deasupra autostrăzilor permit animalelor sălbatice  să traverseze barierele artificiale create de om, fără riscul  de a nimeri sub roţile automobilelor. Pasajele sunt subterane sau supraterane, iar pe toată lungimea lor s-a plantat vegetație pentru a se crea un mediu familiar animalelor. Aceste pasaje cunoscute și sub denumirea de ecoducte ajută și la evitarea coliziunilor dintre vehicule și animale. În Statele Unite din cauza cerbilor care aleargă pe drumuri sunt înregistrate aproape 1,5 milioane de accidente rutiere, iar plăţile companiilor de asigurări către conducătorii auto afectaţi  ajung la 8 miliarde de dolari.

Primele pasaje pentru animale au fost construite în anul 1950 în Franța. Printre țările care au construit astfel de poduri se numără și: Olanda, Elveția, Germania, Cehia. În Olanda au fost construite circa 600 de astfel de pasaje pentru animale, iar acestea au condus la ameliorarea problemelor pe care le aveau câteva specii pe cale de dispariție.

În plus, și Canada și Statele Unite ale Americii construiesc pasaje pentru a proteja animalele. În Statele Unite, în ultimii 30 de ani au fost construite câteva sute de eco-ducte: pentru a proteja panterele  în Florida, salamandrele cu pete din Massachusetts, caprele de munte din Montana, ovinele în Colorado și broaștele țestoase de deşert din California.

Mai jos puteți vedea și alte pasaje construite special pentru animalele sălbatice.

Unul din pasaje construite în rezervaţia indiană, Montana

 

Ecoduct verde în statul New Jersey

 Trecerea sigură pentru animale deasupra autostrăzii V38 la Birkenau, Germania

Eco-traseu verde deasupra autostrăzii E314 în Belgia

Astfel arată unul din 24 de pasaje „verzi” în Parcul Național Banff din Alberta (Canada), care împarte în două un mare drum comercial – autostrada transcanadiană.

Construcţia eco-ductelor menţine unitatea habitatului faunei sălbatice și serveşte drept o garanție de siguranță pentru conducătorii auto.  Observaţiile eco-ductelor arată că aceste obiecte sunt folosite în mod regulat de urşi, cerbi, lupi și elanii americani.

 

Și pe insula Christmas (Australia) se produce o minune: migrația anuală în decurs de 10 zile a hoardelor de crabi roșii din diferite părți ale insulei   spre coastă pentru a depune icre se consideră unul dintre cele mai uimitoare spectacole ale planetei. Roci, lunci, drumuri – totul se colorează în roșu și se mişcă scufundat în hoardele crustaceelor, care în total pe insulă sunt peste 120 de milioane, deci pe fiecare metru pătrat al insulei trăieşte un crab. Este imposibil de făcut un pas fără a da peste cleştele cuiva, dar cum atunci să mergi pe drum? Autoritățile locale au găsit o soluție simplă și au construit  eco-trasee speciale pentru marșul crustaceelor – principala atracţie a insulei trebuie să fie protejată!