Ce este mucegaiul din baie și cum scăpăm de el

  • Ce este și cum arată mucegaiul
  • Mucegaiul în baie, este o problemă inestetică și gravă pentru sănătate
  • Cum poate fi îndepărtat mucegaiul din baie

Ce este și cum arată mucegaiul

Mucegaiul este o ciupercă microscopică care se înmulțeste prin spori. Ele pot apărea atât în interior, cât și în exterior. Pentru a putea crește, sporii au nevoie de umezeală, iar dacă aveți mucegai pe pereți, primul lucru pe care îl aveți de făcut este să eliminați din casă pricipala cauză a apariției lui. Trebuie să știți că mucegaiul care apare pe alimente sau cel exterior nu are aceleași caracteristici precum cel de interior. Denumirea științifică a mucegaiurilor care se regăsesc cel mai des în locuințe sunt Cladosporium, Penicillium, Alternaria si Aspergillus. Mucegaiul din baie este o problemă generală, poate să apară în toate casele indiferent cât de bine îngrijite sunt, pentru că apariția mucegaiului din baie ține de unele condiții de mediu, de modul în care au fost izolați pereții, de materialele folosite, de vechimea acestora. Mucegaiul din baie apare mai des în băile fără aerisire. Curățenia și frecvența reprizelor de igienizare influențează apariția mucegaiului din baie.

Factori care favorizează apariția mucegaiului:

Tâmplărie termoizolantă – cea mai nouă și pe care mulți dintre noi o avem în casă – favorizează apariția condensului, deci poate contribui la dezvoltarea mucegaiului. Astfel de ferestre sunt foarte utile pentru că împiedică pierderile de caldură, însă ele reduc și circulația aerului. Tocmai de aceea locuința trebuie aerisită bine zilnic.

Umiditatea – care se formează în baie de la duș este una dintre principalii factori care duc la apariția mucegaiului.

Încălzirea insuficientă – este și ea responsabilă de dezvoltarea mucegaiului.

Tipuri de mucegai:

Mucegaiul alb – este cel mai comun și se formează ca o pasla albă și densă care acoperă suprafața.

Aspergillus – este un mucegai verde și este foarte des întâlnit în natură – pe porumb, nuci sau paie –  dar și pe suprafața unor alimente precum pâinea sau cartofii.

Cladosporium – are o culoare verde închisă și apare pe textile sau pe suprafețe lemnoase.

Penicillium – poate fi și de culoare verde, cât și verde alabstru sau albastru și apare de obicei fie pe fructe și legume, fie pe suprafețe din locuință – pereți, tapet, covoare, colțurile subsolurilor.

Alternaria – este cel care provoacă pete maronii la nivelul frunzelor și al fructelor.

Stachysbotrys – mucegai de culoare negru-verzui, acest tip apare mai des pe lemn sau panouri din gips.

 

Mucegaiul în baie, este o problemă inestetică și gravă pentru sănătate

Mucegaiul din baie nu este doar inestetic, dar poate fi și foarte periculos pentru sănătate, pentru că mucegaiul este de fapt o ciupercă ai cărei spori pot ajunge în plămâni sau pot favoriza apariția unor afecțiuni. Nimănui nu îi place să găsească mucegai în baie. Mucegaiul afectează sănătatea în mod direct, irită ochii și gura, cauzează dureri de cap, amețeală și oboseală, bolile de plămâni sau alergiile, iar aceste efecte sunt mult mai severe la copii și bătrâni.

Printre simptomele alergiei la mucegai se numară:

  • secreții nazale
  • tuse și strănut
  • senzația de iritare în gat și de apăsare în piept
  • respirație șuierătoare și disconfort respirator
  • lacrimarea, înroșirea ochilor și apariția usturimilor la nivelul ochilor
  • eczeme și iritații la nivelul pielii
  • oboseală, dureri de cap

Mucegaiul este dăunător nu doar pentru că poate provoca alergii, ci și alte afecțiuni, mai grave. Mai mult, dacă în casă locuiesc și copii, ei pot avea probleme foarte mari de sănătate. Printre ele se numară:

  • Astmul sau agravarea astmului în cazul celor bolnavi
  • Sinuzita fungică
  • Tulburări neurocognitive și probleme de memorare
  • Probleme la nivelul articulațiilor și al mușchilor
  • Probleme de vedere
  • Afecțiuni renale și gastrointestinale
  • Afecțiuni ale sistemului nervos, depresie
  • Boli pulmonare

Cum poate fi îndepărtat mucegaiul din baie

Baia este una dintre încăperile cele mai ude din locuință. Și, inevitabil, dacă nu ai grijă, devine mediul propice dezvoltării mucegaiului. Din fericire, există modalități foarte simple și la îndemâna oricui pentru a evita apariția acestuia, dar și pentru a scăpa de petele deja apărute. Noi vă prezentăm câteva soluții cum puteți scăpa de mucegaiul din baie.

Ventilați încăperea – Instalați în baie un ventilator care să evacueze aerul umed pe coloana de aerisire. Puneți în funcțiune de fiecare dată după baie sau duș.

Țineți geamul deschis – De fiecare dată după duș, lăsați geamul deschis, pentru a fi aerisită încăperea.

Ștergeți picăturile de apă de pe faianță, gresie sau mobilă, după ce faceți baie.

Verificați instalațiile sanitare – Dacă robineții sau țevile prezintă scurgeri le vom înlocui sau repara, după caz.

Folosiți sprayuri antimucegai – Dacă observați și cea mai mică pată, este bine să folosiți produse antimucegai.

Vedeți mai jos cum scăpați rapid de mucegaiul din baie, pentru o curăţenie generală eficientă şi o familie sănătoasă.

Bicarbonat de sodiu
Folosiți o soluţie simplă din apă călduţă, bicarbonat de sodiu şi detergent de vase pentru a curăţa o mare parte din mucegaiul din baie. Amestecați o linguriţă de săpun lichid sau detergent de vase, o ceaşcă de bicarbonat de sodiu, câteva picături de ulei esenţial de citrice, rozmarin sau mentă şi destulă apă călduţă cât să obţineți o pastă uşor de întins.
Clor cu apă caldă
Amestecați într-un castron mare o parte de clor sau înălbitor pentru rufe şi două părţi apă caldă. Turnați amestecul într-o sticlă cu atomizor. Pulverizați soluţia cu clor peste zonele cu mucegai verde sau negru şi repetați după ce lăsați să acţioneze 5 minute. Cu o perie de curăţat, roadeți zonele cu mucegai şi clătiți cu apă caldă, până se curăţă tot mucegaiul.
Oţet alimentar
Oţetul, ca şi bicarbonatul, face minuni în baie. Dacă tot folosiți soluţia cu oţet pentru curăţat cabina de duş sau petele de calcar de pe instalaţii, apelați la ea şi pentru mucegaiul enervant.
Pulverizați apă cu oţet foarte tare sau oţet simplu, dacă suportați mirosul şi lăsați să acţioneze o oră peste mucegaiul din baie. Aerisiți bine o oră, pentru ca sporii de mucegai să nu se lipească de alte suprafeţe.