În ultimul timp auzim des despre deșeurile menajere solide sau DMS, dar ce sunt acestea cu adevărat?! Deșeurile menajere solide sunt reziduurile solide colectate de prin locuințele oamenilor. Acestea din urmă rezultă din activitățile umane casnice, menajere (curățenie, gătit, reparație în apartament, etc). La fel în această categorie se găsesc și articolele de uz casnic de mari dimensiuni, deșeurile municipale, deșeurile din parcuri și grădini.
În Republica Moldova DMS provin din:
- deșeuri alimentare: 35% – 45%
- hârtie și carton: 20% – 28%
- țesături: 4% – 7%
- sticlă: 3% – 6%
- metale (aluminiu și fier): 1,72% – 2,3%
- materiale plastice: 1,5% – 2,0%
- piele, gumă: 1% – 3%
- lemn: 1% – 2%
- piatră și ceramică: 1% – 2%
- alte deșeuri: 1% – 2%.
Statisticile arată că volumul total al deșeurilor menajere solide acumulate pe teritoriul Republicii Moldova constituie cca 25 mln. m3, iar suprafața depozitelor ocupate de DMS constituie aproximativ 1304 ha, înregistrându-se un număr de 1747 puncte. Cel mai trist aspect este că doar 670 dintre acestea sunt autorizate. În 2004 spre exemplu, cantitatea deșeurilor menajere solide pe cap de locuitor era de 0,3 – 0,4 tone/locuitor/an.
Pe teritoriul republicii există mai multe tipuri de reziduuri:
- compostabile – resturi organice provenite de la pregătirea hranei;
- combustibile – lemn, cauciuc, materiale plastice;
- inerte – materiale de construcții, ceramică;
- reciclabile – hârtie, sticlă, materiale plastice, metale.
De ce DMS sunt periculoase pentru noi?! Deoarece acestea reprezintă o sursă importantă de răspândire a infecțiilor prin numărul mare de agenți patogeni pe care îi conțin. Iar cea mai mare parte a acestor deșeuri sunt depozitate, iar uneori aruncate în locuri neautorizate, și doar cca 20% din DMS sunt reciclate sau compostate.
Primul pas pentru a îmbunătăți situația actuală, este să schimbăm mentalitatea populației.
FII RESPONSABIL!
Pentru o imagine detaliată faceți click pe poza.