Planeta noastră a rămas fără resurse naturale!

Organizația nonguvernamentală Global Footprint Network (un think tank internațional) a lansat un avertisment global: în mai puțin de opt luni am consumat toate resursele naturale pe care Pământul le poate genera într-un an! Așadar, la 19 august 2014, omenirea a “consumat” întreg bugetul de resurse naturale “alocat” pentru anul 2014. Dacă acum 15 ani Earth Overshoot Day (Ziua Depășirii Pământului, sau ziua în care am “epuizat” bugetul anual) avea loc în octombrie, în anul 2015 s-a mutat pe 13 august, cu  o săptămână mai devreme ca anul trecut (19 august).

“Suprasolicitarea globală devine o provocare definitorie pentru secolul 21. Este atât o problemă ecologică, dar și una economică. Statele cu resurse deficitare și venituri mici sunt în mod excepțional, vulnerabile. Chiar și țările cu venituri mari care au avut avantajul financiar de a se proteja de impactul dependenței de resurse, trebuie să realizeze că o soluție pe termen lung necesită abordarea acestor dependențe înainte ca ele să se transforme într-un stres economic semnificativ.” a declarat Mathis Wackernagel, președinte Global Footprint Network.

Costurile acestui consum ecologic excesiv sunt din ce în ce mai evidente: defrișări, secete, lipsa apei potabile, eroziunea solului, pierderea biodiversității și acumularea dioxidului de carbon în atmosferă. Aceasta din urma poate amplifica efectele descrise anterior, dacă modelele climatice actuale sunt corecte. În consecință, factorii de decizie de la nivel guvernamental care iau în considerare aceste cheltuieli ecologice în momentul elaborării politicilor vor avea o șansă mult mai bună de a pune dezvoltarea economică pe termen lung a națiunii pe un drum favorabil, potrivit World Wide Fond.

Dacă încă în 1961 populația globului folosea doar ¾ din capacitatea Pământului de a genera resurse și de a absoarbe gazele cu efect de seră iar marea majoritate a țărilor lumii aveau biocapacități care acopereau ușor “consumul”, atunci astăzi 86% din populația globului trăiește în țări care au nevoie de mult mai multe resurse decât pot reproduce ecosistemele proprii. Conform calculelor Global Footprint Network, amprenta actuală a omenirii are nevoie de minim 1,5 Planete Pământ pentru a produce resursele necesare omenirii astăzi.

„Amprenta de carbon a umanității a crescut mai mult decât dublu între anii 1961 și 1973, perioada când lumea a intrat într-un consum ecologic mai mare decât posibilitatea de regenerare a planetei”, spune Mathis Wackernagel, președinte al GFN și unul dintre creatorii măsurătorii care contabilizează resursele din punctul de vedere al amprentei ecologice.

Amprenta de carbon este strâns legată de alte componente ale amprentei ecologice – terenuri cultivate, pășuni, păduri și soluri fertile peste care s-au construit clădiri și drumuri. Toate aceste cereri sunt în competiție pentru spațiu. Cum cererea pentru alimente și producția de material lemnos este din ce în ce mai mare, tot mai puține suprafețe productive sunt disponibile pentru a absorbi carbonul din combustibilii fosili. Acest lucru înseamnă că emisiile de carbon mai degrabă se acumuleaza în atmosferă, decât să fie absorbite în totalitate.

22

Acordul de clima asteptat la Conferinta Natiunilor Unite, care se va desfășura la Lima, Peru, in decembrie 2015 se va concentra pe mentinerea incalzirii globale in intervalul de 2 grade Celsius peste nivelurile din perioada de dinaintea Revolutiei Industriale. Acest scop comun va cere natiunilor să implementeze politici care să permită eliminarea treptata a combustibililor fosiți pana in 2070, urmand recomandarile Comitetului interguvernamental pentru schimbari climatice (IPCC), avînd un impact direct asupra amprentei ecologice a natiunilor.

Presupunand că pana in 2030 emisiile globale de carbon sunt reduse cu cel putin 30 de procente sub nivelurile de azi, urmand scenariul sugerat de IPCC, Earth Overshoot Day ar putea fi mutată inapoi in calendar pană la 16 septembrie 2030 (presupunînd că restul amprentei va continua expansiunea la nivelul actual), conform Global Footprint Network. Prin contrast, mersul lucrurilor la fel ar insemna ca folosim resursele echivalente a doua planete pană în 2030, Earth Overshoot Day mutîndu-se la sfîrșitul lunii iunie.

Mai multe informatii găsiți aici: http://www.footprintnetwork.org/images/article_uploads/EarthOvershootDay_2014_PR_General.pdf

și aici: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-2232_ro.htm