ECOSIA – motorul de căutare care plantează copaci!

Ecosia este un motor de căutare care a fost lansat ca o afacere socială. De pe urma profitului realizat din publicitate, fondatorii donează mai mult de 80% pentru inițiativele de reîmpădurire în zonele aride ale Africii. Cu fiecare căutare, cei de la Ecosia donează suma necesară plantării unui copac. În așa fel, cei care aleg acest motor de căutare contribuie indirect la lupta împotriva încălzirii globale.
ecosia-1

ecosia-3
Motorul de căutare a fost lansat în data de 7 decembrie 2009, și de atunci fondatorii au finanțat plantarea a peste 4,4 milioane de copaci, investind sume uriașe în proiectele de împădurire și reîmpădurire. Fiind un business social, cei de la Ecosia au optat pentru o transparență financiară, de aceea au creat o hartă pe care utilizatorii pot vedea exact unde s-au efectuat împăduririle.

Cu ajutorul motorului de căutare Ecosia au fost plantați copaci peste tot în lume, însă experții lor lucrează în permanență aproape de comunitățile locale din Africa. Astfel, cei mai mulți copaci sunt plantați în Africa, în Burkina Faso. Principalul scop este readucerea apei, plantelor și a animalelor în ținut.
Fondatorii motorului de căutare afirmă că sunt mai multe motive pentru care ei folosesc profitul obținut pentru a planta copaci. Pădurile pot favoriza realocarea apei în regiunile aride, filtrează aerul și previn astfel răspândirea bolilor. Mai mult ca atât, deoarece copacii purifică apa, în așa fel se favorizează obținerea recoltelor bogate și îmbunătățirea modului de trai.
Motivul indirect este dorința obținerii „independenței” oamenilor, deoarece lipsa apei și a celorlalte beneficii de pe urma unor păduri duc spre înrobirea populației din Africa. Ecosia încearcă să creeze locurilor de muncă, ca părinții să-și poată trimite copiii la școală.
Ecosia a primit certificare de la B Corporation (noul tip de companii care utilizează puterea business-ului pentru a soluționa probleme sociale sau de mediu).
Sursa: https://info.ecosia.org/project