O plajă din Mumbai a fost curățată complet de 4000 tone de gunoi… în 85 de săptămâni!

Versova Beach era o plajă foarte murdară, unde nu era loc viu și curat. Acum, însă, plaja din Versova este de nerecunoscut, datorită unui efort enorm de curățare. A fost nevoie de 85 de săptămâni şi 1.500 de persoane pentru a curăţa cei 2,5 km de plajă din Mumbai, India, acoperite cu 4.000 de tone de deşeuri. O acţiune colosală, coordonată de Afroz Shah, un tânăr avocat, căruia i-a fost acordat premiul „Champion of the Earth” de către United Nations Environment Programme (UN Environment), o organizaţie a Naţiunilor Unite pentru Protecţia Mediului, pentru „luminosul său angajament civil”. Ceea ce tocmai s-a încheiat pe plaja indiană a fost, de fapt, una dintre cele mai mari recuperări la nivel mondial.

Pe măsură ce lunile trecuseră, s-au alăturat de mai mult de 1.000 de voluntari, inclusiv muncitori din companii locale, copii și vedetele Bollywood. Oamenii s-au angajat personal să restituie oraşului şi turiştilor lunga plajă aurie ascunsă sub grămezi şi grămezi de material plastic, sticle, cutii de conserve şi alte deşeuri.

Shah a spus că a fost îndemnat să înceapă curățarea după ce a devenit alarmat de grămada de gunoi care se înfunda pe malul unui peisaj pitoresc. „M-am mutat la noul meu apartament cu doi ani în urmă și am văzut plastic pe plajă – a fost de 5,5 metri înălțime. Un om ar putea să se înece în plastic „, a declarat Shah.

”Sper că această acţiune este doar începutul pentru comunităţile de coastă din India şi din restul lumii”, a spus Shah. „Noi trebuie să câştigăm războiul împotriva transformării mărilor şi oceanelor în gropi de gunoi şi trebuie să o facem murdărindu-ne mâinile. Noi, fiinţele umane trebuie să reluăm legătura cu oceanul şi nu trebuie să aşteptăm ca altcineva să ne ajute să facem asta.”

Un frumos exemplu pentru toţi cei care într-adevar iubesc natura şi luptă să o protejeze. Schimbarea începe de la noi.