În Rotterdam a fost construit un parc plutitor din plastic reciclat

Organizația de mediu din Rotterdam, Recycled Island Foundation a montat pe râul Meuse, din același oraș, mai multe capcane cu care strânge plasticul ce altfel ar fi ajuns în Marea Nordului. Capcanele funcționează ca niște insule ancorate în apropierea țărmurilor, captând plasticul purtat de curenți.

Plasticul strâns într-un an și jumătate a fost topit (calitatea lui fiind bună, pentru că a devenit recent deșeu) și transformat în plăci hexagonale.

Blocurile din plastic au fost create de către fundație, cu ajutorul studenților de la mai multe universități olandeze, cum ar fi Universitatea din Rotterdam, Universitatea Wageningen și TU Delf.

Funcționând în cea mai mare parte ca un refugiu marin, plantat pentru fauna sălbatică din mediul urban, acest spațiu este parțial accesibil și oamenilor. Parcul reciclat se întinde pe o suprafață de 1.500 de metri pătrați pe un lanț de platforme hexagonale interconectate, construite din plastic reciclat și ancorate în podeaua portului. Distanțate la diferite înălțimi, platformele sunt plantate cu diferite tipuri de vegetație pentru a atrage creaturi cât mai diverse, incluzând păsările acvatice cuibăritoare.

Pe suprafața a 26 de blocuri hexagonale au fost create grădini asemănătoare celor de pe acoperișuri, iar partea blocurilor care atinge suprafața apei este formată dintr-un fel de sită de plastic, care permite dezvoltarea vieții acvatice. Printre algele formate acolo, peștii își pot depune ouăle.

 

Arhitectul Ramon Knoester, care a fondat Recycled Island Foundation ca o modalitate de a „găsi o abordare activă a poluării din plastic la nivel mondial în apele deschise”, explică de ce atragerea atenției asupra flagelului de poluare a plasticului din oceanele și căile navigabile ale lumii – este foarte important:

 

Apa este în multe orașe punctul cel mai de jos, ducând la acumularea gunoiului în râurile noastre. Când recuperăm materialele plastice direct în orașele și porturile noastre, prevenim în mod activ creșterea ulterioară a volumului de plastic din mări și oceane. Rotterdamul poate servi ca exemplu pentru orașele portuare din întreaga lume. Realizarea blocurilor din plastic reciclat reprezintă un pas important spre un râu curat.

 

Sursa: https://www.mnn.com/lifestyle/recycling/blogs/floating-park-built-recycled-plastic-waste-debuts-netherlands