Ghid pentru montarea corectă a hidroforului

Având în vedere că la momentul actual nu toată populația este racordată la rețeaua de canalizare, acest lucru face ca cei neconectați să aibă probleme când întreprind activități care necesită apă curentă. Ei sunt nevoiți să-și procure apa din fântâni și puțuri, lucru care este extrem de anevoios, nu numai din cauza efortului care trebuie depus pentru scoaterea apei ci și a distanței care trebuie parcursă pentru a duce apa în locurile în care aceasta este necesară. Spre exemplu este nevoie de apă pentru a uda culturile. Drumurile nenumărate cu gălețile de apă îi epuizează rapid și sigur pe cei care trebuie să facă acest lucru. Care este soluția în acest caz? Evident, un hidrofor. Acest dispozitiv va ajuta la deservirea oricărui tip de locuință, alimentând-o rapid cu apă curată.

Verificare tevi hidrofor

Ce este un hidrofor?

Hidrofoarele sunt dispozitivele care se ocupă cu pomparea apei din puțuri, ceea ce face să avem o sarcină facilă când vine vorba de alimentarea locuințelor cu apă pentru nevoi personale sau chiar pentru irigații. Datorită modului de construcție, hidrofoarele vor pompa apa necesară fără niciun efort și fără prea mult zgomot. Dacă alegeți tipul de hidrofor potrivit, acesta va fi activ pentru o perioadă îndelungată. Achiziția unui hidrofor este o investiție inteligentă, acesta reușind să-și recupereze rapid banii, datorită eficienței sale.

Hidrofor Aquajet

Acest sistem automatizat va extrage apa direct din fântână și o va redistribui la o presiune constantă. Așadar, un hidrofor se ocupă de două procese distincte – aspirarea apei și refularea ei (distribuirea în rețea către punctele dorite). Procesele sunt asigurate de componentele hidroforului. Dintre acestea, se distinge pompa, cea care se ocupă de aspirație. Apa este apoi introdusă în vasul de expansiune al hidroforului, care va transmite apa prin țevi către robineți.

Pentru ca apa să vină la presiune constantă, trebuie să vă asigurați că înainte de instalarea hidroforului, ați ales un model ale cărui dotări se potrivesc nevoilor dumneavoastră. Detalii precum înălțimea de refulare, adâncimea maximă atinsă, puterea generată de motor, debitul maxim, presiunea și capacitatea vasului, vor face ca hidroforul să funcționeze în parametrii doriți. După instalare vă veți putea da seama imediat dacă ați ales modelul potrivit, ascultând cu atenție zgomotul produs de acesta în perioadele de pornire sau de oprire. Dacă, atunci când pornește, pompa hidroforului va funcționa îndelung, este un semn încurajator. În cazul nefericit în care pompa pornește și se oprește în repetate rânduri după ce ați pus produsul în funcțiune, va trebui să luați măsuri imediate, deoarece hidroforul funcționează defectuos.

Montare hidrofor cu pompa submersibila

Părțile componente

Am vorbit deja de o parte importantă a hidroforului – pompa. Aceasta este acționată de motorul hidroforului acționat electric. Este partea responsabilă de exercitarea presiunii necesare absorbirii apei din sursă și distribuirii în țevi. Pe lângă aceasta, avem și alte componente cu un rol important în procesele de aspirare și refulare a apei.

Mai întâi avem furtunul de absorbție, un furtun din polietilenă care se ocupă de legătura directă dintre pompă și sursa noastră de apă. Deoarece apa poate conține diverse reziduri, este indicat să verificăm dacă pompa hidroforului este dotată cu un prefiltru. Acesta va reține resturile și va prelungi viața hidroforului. Dacă modelul ales nu are în componență acest filtru, vă recomandăm să montați unul chiar între furtunul de absorbție și pompă. Tot la partea de filtrare amintim și sorbul, element care se montează la celălalt capăt al furtunului de absorbție, cel care intră în contact direct cu apa.

Am amintit și de vasul de expansiune, cel care are rolul de rezervor pentru stocarea apei. Dacă această butelie de stocare are o capacitate mare, rezultă că hidroforul va porni mai rar, lucru care îi prelungește viața. Cele două elemente vitale, pompa și rezervorul sunt legate de un furtun numit racord antivibrant.

O altă componentă de bază în funcționarea unui hidrofor este presostatul. Acest dispozitiv se ocupă de controlul presiunii apei. Datorită ultimelor tehnologii, el poate măsura cu exactitate presiunea și poate porni pompa dacă aceasta are o valoare scăzută, sau, dimpotrivă, oprește pompa dacă acesta a atins nivelul dorit. Presiunea este indicată de un manometru.

Toate elementele amintite sunt legate de un racord cu 5 căi fixat pe pompă.

Hidrofor Grundfos

Tipuri de hidrofor

Pentru a face o alegere potrivită, trebuie să știți că pe piață se găsesc mai multe tipuri de hidrofoare. Acestea sunt diferențiate în funcție de adâncimea de la care fac extragerea apei. Astfel, avem trei tipuri de hidrofoare:

-hidrofor cu pompă de suprafață (se pretează pentru adâncimi de până la 9 metri);

-hidrofor cu pompă cu ejector (utilizabil pentru adâncimi situate între 9 și 25 de metri);

-hidrofor cu pompă submersibila (pentru adâncimi de peste 25 de metri).

Așadar, în funcție de adâncimea până la sursa de apă, veți putea alege unul dintre aceste tipuri de hidrofoare. Cele mai simple sunt cele de adâncime mică. Pentru adâncimea puțului de până la 25 de metri, veți alege un hidrofor cu pompă cu ejector. În acest caz, pompa va fi instalată tot la suprafață, însă în apa ce trebuie aspirată se va introduce un ejector. Acest element, cunoscut și sub denumirea de tub Venturi, este conectat la pompă prin două țevi, una de absorbție și una de presiune, care trimite apa înapoi în ejector. Aceasta din urmă are rolul măririi presiunii, ceea ce face ca apa să urce cât se poate de rapid.

Montare hidrofor - ghid complet

În ceea ce privește hidrofoarele cu pompă submersibilă, pentru adâncimi mari, de peste 25 de metri, vom întâlni modelul în care pompa, după cum îi spune și numele, va fi introdusă în apa care trebuie extrasă. Aceste pompe submersibile pot fi de două tipuri: monoetajate – utilizate în cazul în care avem de extras apă cu impurități, sau multietajate – pentru cazurile în care apa provine din puțuri cu apă potabilă.

Amplasare

Atunci când doriți să montați un hidrofor pentru a scăpa de corvoada cărării apei în case, este recomandat să hotărâți dinainte locul in care va fi amplasat. Hidroforul nu va fi niciodată montat la interior, în spațiul de locuit, deoarece zgomotul acestuia vă va deranja constant. Nu mai vorbim de faptul că este destul de voluminos și inestetic. Este recomandat să construiți un cămin special în apropierea locului de extracție a apei. Mulți optează pentru a monta hidroforul în beci sau garaj. Acolo de obicei sunt suprafețe betonate plane, care vor permite fixarea dispozitivului. Important este ca punctul de amplasare să fie situat deasupra nivelului captării apei.

Hidroforul si importanta lui

Construirea căminului

Pentru a construi un cămin pentru hidrofor, se va alege un loc apropiat gurii puțului din care acesta va trage apa. Se va săpa o groapă pătrată, ale cărei dimensiuni sunt dictate de mărimea hidroforului. Nu vom uita, de asemenea, că acest cămin va trebui izolat (polistiren sau vată minerală), așadar dimensiunea gropii va ține cont și de materialele pe care le vom adăuga pereților. Aici veți introduce membrane hidroizolante care să împiedice infiltrațiile apei. Căminul va fi zidit, dar se va ține cont și de traseele circuitului de apă. Ne referim la identificarea traseelor cele mai scurte către casă. Acolo vor fi săpate șanțuri care vor adăposti țevile de tranzit. Găurirea pereților căminului se va face în funcție de legăturile acestor țevi la hidrofor.

Montare hidrofor in camin

Elementele de hidroizolație sunt foarte importante, deoarece asigură nu numai obiectul în sine, hidroforul, ci și circuitul electric care îl pune în funcțiune. Se poate opta ca al nostru cablu de alimentare să fie tras prin șanțul care găzduiește țeava de refulare.

Orice cămin bine construit trebuie să permită accesul la hidrofor. Pentru aceasta, el va fi acoperit cu un capac fabricat, de asemenea, dintr-un material izolator care poate fi înlăturat fără efort prea mare.

Montarea hidroforului

Montarea hidroforului este un proces recomandat a se face de către un specialist. Deși nu este deloc un procedeu complicat, instalatorului fiindu-i necesare pe lângă hidrofor doar două chei reglabile, un cutter, o șurubelniță și bandă de teflon, este indicat să se urmeze cu atenție pașii montării. Trebuie să facem mai întâi conexiunile necesare. Elementele componente de care am amintit, se vor infileta cu atenție după ce, în prealabil, se vor aplica câteva straturi de bandă de teflon pe filet. Acest proces sporește impermeabilitatea circuitului.

Montare specializata hidrofor

Am amintit deja cum vom fixa sorbul la capătul furtunului de absorbție care se introduce în apă în timp ce, la celălalt capăt al furtunului se face racordarea la pompă. Racordul sau teul cu 5 căi se va monta pe partea superioară a pompei. De el se va lega manomentrul, presostatul și robineții de trecere. Vom avea, de asemenea, grijă să conectăm racordul antivibrant între pompă și vasul de expansiune. Unele modele de hidrofor vor necesita racordarea unei supape de sens care să dirijeze apa fără a-i permite să revină în pompă.

Amorsarea pompei

După ce hidroforul a fost montat, trebuie să-l punem în funcțiune. Pentru utilizare, trebuie mai întâi să facem amorsarea pompei. Pentru aceasta, trebuie să urmăm câțiva pași. Mai întâi, ne vom asigura că hidroforul nu este alimentat electric. Vom deschide robineții instalației și clapetele de sens și vom purcede la umplerea pompei cu apă. Acest proces se poate face turnând direct apa în pompă prin orificiul de refulare sau prin dopul de umplere, dacă pompa are unul în dotare. După ce rezervorul se umple (puteți verifica și manometrul) veți conecta pompa la curent electric și o veți porni. În aproximativ un minut după pornire, pompa se va opri, ceea ce însemnă că procesul a fost făcut corect. Pentru ca tot procesul sa fie complet, va trebui să faceți și aerisirea țevilor.

Schema montare hidrofor

Înainte de a folosi un hidrofor, trebuie să eliminați aerul din instalația sanitară. Tot ce trebuie să faceți, este să deschideți robineții înainte de a porni hidroforul. În cazul WC-ului, va trebui să trageți apa. După aceea, ponți hidroforul și închideți robineții după ce vă asigurați că apa curge la presiunea dorită.