Scurgerea urât mirositoare și cum luptăm cu ea

Cauza apariției mirosurilor neplăcute

Chiuveta este cel mai folosit obiect din bucătărie şi, dacă nu este curăţată aşa cum trebuie, va ajunge să emită un miros neplăcut. În mod inevitabil rămân bucăţi de mâncare pe scurgere care vor degaja miasme de care vei vrea să scapi cât mai repede. Dacă se întâmplă să te trezeşti dimineaţa şi să-ţi vină să fugi din bucătărie, nu te panica!

Mirosurile neplăcute sunt consecința mai multor factori derivați de activitățile zilnice din bucătărie. Ne referim aici la spălatul vaselor cu diverși detergenți și săpunuri, degresarea grăsimilor și îndepărtarea resturilor alimentare de pe aceste vase, resturi care se depun pe țevile de scurgere. Mai există, de asemenea, posibilitatea acumulării de apă în anumite zone ale țevii de scurgere. Apa stătută crează un mediu propice proliferării bacteriilor și a mucegaiului.

Chiuveta infundata cu resturi alimentare

Cu siguranță, principala cauză pentru scurgerea urât mirositoare este reprezentată de resturile alimentare care pătrund în scurgere. Recomandăm să folosiți o sită deasupra sifonului de colectarea a apei care să nu permită resturilor alimentare desprinse de pe vase să ajungă în scurgere.

Mirosul neplăcut ce vine din țevile de scurgere din bucătărie apare chiar și dacă nu utilizezi atât de des chiuveta. Acest lucru se întâmplă deoarece țevile de scurgere sunt afectate de multe ori de mucegai. Multe gospodine utilizează sprayuri dezodorizante, dar acestea nu tratează cauza ci acoperă mirosul pentru scurt timp.

Chiuveta infundata

Și la baie ne lovim de aceeași problemă. Diverse resturi (fire de păr, scame de pe haine, șampoane și săpunuri) pătrund în scurgere și se lipesc de pereții țevilor de scurgere producând bacterii și mucegaiuri care vor produce mirosuri neplăcute.

Soluții pentru combaterea mirosurilor neplăcute

Există pe piață produse chimice pe care le turnăm în țevile de scurgere pentru a le desfunda. Dacă acestea sunt curate sunt eliminate și cauzele unor probabile mirosuri neplăcute. Totuși, trebuie adăugat că utilizarea în exces a substanțelor chimice este nocivă atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru mediul înconjurător.

În acest articol vom prezenta mai multe remedii obținute cu produse naturale care se dovedesc foarte utile. Este vorba despre soluții preparate în casă din ingrediente nelipsite din orice bucătărie.

Apă fierbinte şi detergent de vase

Una dintre cele mai simple soluții pentru desfundarea chiuvetei necesită doar apă fierbinte și detergent de vase. Pentru a fi siguri că cele două vor lucra împreună pentru desfundarea eficientă a țevilor vom umple o mare parte din chiuvetă cu apă fierbinte și vom adăuga o cantitate de detergent de vase. Acesta este recunoscut pentru proprietățile sale de degresare. Vom lăsa apa fierbinte să se amestece cu detergentul și să preia din proprietățile acestuia și după câteva minute vom scoate dopul chiuvetei. Amestecul va reuși rapid să îndepărteze impurităţile adunate pe țevi și vom preveni astfel apariția mirosurilor neplăcute.

Cuburi de gheaţă, sare grunjoasă şi coji de lămâie

O altă soluție eficientă la care putem apela este formată din cuburi de gheaţă de la frigider, la care adăugăm sare grunjoasă şi coajă de lămâie. Aceste ingrediente se vor folosi după ce lăsăm câteva minute robinetul de apă pornit pentru a îndepărta o bună parte din resturile de pe ţeavă. Ca soluția să aibă efect vom pune cuburile de gheaţă deasupra scurgerii împreună cu sarea grunjoasă şi coaja de lămâie mărunţită. Rolul acestora este bine definit. Gheața se va topi și va transporta sarea pe marginea țevii de scurgere. Aceasta este o substanță abrazivă care va curăţa foarte bine ţeava. Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă am pune o cantitate mare de apă cu sare direct în scurgere deoarece viteza de curgere ar fi prea mare și sarea nu ar avea cum să-și facă efectul. Gheața conduce de asemenea coaja de lămâie mărunțită, rolul acesteia fiind de a lăsa în urmă un miros plăcut.

Cuburi de gheaţă cu lămâie şi oţet

O soluție relativ asemănătoare se poate obține adăugând în formele de gheaţă din congelator oţet combinat apă şi bucăţi mici de coajă de lămâie. Acestea vor îngheța rapid și vor putea fi utilizate la fel ca varianta de mai sus. Le punem deasupra scurgerii chiuvetei și le lăsăm să se topească. Oțetul va prelua rolul de curățare al sării iar lămâia va îndepărta mirosul neplăcut în numai câteva minute.

Apă fiartă

Dacă nu sunteți adeptul soluțiilor preparate în casă puteți lua în considerare o altă metodă simplă de prevenire a apariției mirosurilor neplăcute din scurgerea chiuvetei. Periodic este indicat să turnaţi apă fiarbă pe ţeavă după ce în prealabil ați curățat chiuveta de toate resturile. Aceasta își va face loc pe scurgere și va îndepărta o bună parte din depuneri.

Curatare tevi cu apa fierbinte

Bicarbonat de sodiu, oţet şi apă fiartă

Mare parte din gospodine cunosc deja calitățile de curățare ale bicarbonatului de sodiu. Acesta, în combinație cu oțetul și nelipsita apă fiartă pot crea o soluție extrem de eficientă de îndepărtare a mirosurilor. Ca soluția să fie una cu efect garantat trebuie să amestecăm aproximativ 250 de grame de bicarbonat de sodiu cu jumătate de litru de oţet. Amestecul se va turna în scurgere și se adaugă apă fiartă.

Bicarbonat de sodiu, sare grunjoasă, oţet, apă fiartă

Pentru a maximiza efectul celor trei ingrediente de mai sus, li se poate adăuga și sarea, despre ale cărei proprietăți abrazive am amintit deja. Aceasta va ajuta întreaga soluție să cureţe ţeava în profunzime. Soluția se va obține prin amestecarea cantităților amintite mai sus cu sarea. După, vom lăsa ingredientele să se combine preț de câteva minute, le vom introduce în scurgere și vom vărsa în urma lor o oală de apă fierbinte.Desfundat scurgere chiuveta cu bicarbonat de sodiu, sare și oțet.

Bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie şi apă fierbinte

Dacă deja există miros neplăcut puteți opta ca în locul oțetului să utilizați zeamă de lămâie. Odorul rămas va fi cu siguranță mai plăcut decât cel al oţetului. Totuși, pentru ca soluția preparată în casă să funcționeze eficient ne trebuie o cantitate însemnată de zeamă de lămâie, aproximativ jumătate de litru, ceea ce semnifică că această variantă nu va fi repetată foarte des.

Solutie de casa pentru desfundat chiuveta

Bicarbonat de sodiu, uleiuri esenţiale şi apă fiartă

O altă variantă demnă de luat în seamă, mai ales dacă avem de-a face cu un miros foarte urât, este combinarea bicarbonatului de sodiu cu uleiuri esențiale. În primă fază vom adăuga aproximativ o cană de bicarbonat de sodiu direct în scurgere și îl vom lăsa câteva minute să acționeze. Mai apoi adăugăm câteva picături de ulei esenţial. În acest caz vom lăsa mai mult timp să acționeze pentru a elimina cu totul mirosul puternic. Cel mai indicat este să începeți acest proces seara, după ce ați terminat toate treburile, pentru a lăsa soluția să acționeze peste noapte. Nu uitați să turnaţi apă fierbinte după cele câteva ore.

Oţet fierbinte

Multe gospodine au ales și varianta oțetului fierbinte pentru a scăpa de mirosurile neplăcute care vin din scurgeri. Pentru aceasta ele au fiert o cană de oţet la aproximativ trei litri de apă. Amestecul obținut se toarnă în scurgerea chiuvetei și va îndepărta rapid mirosul neplăcut eliminând și resturile alimentare de pe ţevi.

Prevenirea mirosurilor neplăcute

Problema mirosului neplăcut de bucătărie este strict legată de depunerile de pe țevile de scurgere. Pentru a nu permite grăsimii și murdăriei să se lipească de interiorul țevilor putem lua câteva măsuri de precauție pentru a îndepărta mirosul neplăcut, inconfortabil și neigienic.

Lamaia indeparteaza mirosurile

Prima și cea mai la îndemână este așezarea unei site deasupra sifonului care să preia toate depunerile înaintea pătrunderii lor în circuitul țevilor. O altă soluție este curățarea constantă cu ajutorul unor produse disponibile pe piață, care împiedică de asemenea depunerea resturilor pe pereții țevilor de scurgere. Pentru rezultate bune recomandăm să folosiți săptămânal bicarbonat de sodiu pe care să-l puneți în scurgere cu apă fierbinte. Astfel veți reuși să preveniți apariția mirosurilor neplăcute, desfundând chiuveta fără ajutorul unui specialist.

Sita chiuveta

Sursa: blog.romstal.ro