Cum trecem mai ușor peste carantină – sfaturi pentru o auto izolare productivă și sănătoasă

Medicii și organizațiile de profil pentru siguranța alimentelor, recomandă să menținem un mod de viață sănătos pe parcursul carantinei. Iată cum putem face acest lucru, în condițiile noastre.

Oamenii care lucrează în oficiu sunt cei care se plâng cel mai des că lucrul de acasă le ia mai mult timp. La birou este mai ușor să te concentrezi: venind la serviciu, angajatul este pregătit psihologic să-și dedice timpul pentru muncă și să nu se lase distras de frigider, pisică și familie. Pentru mulți dintre noi, carantina nu este vacanță – trebuie să lucrăm de acasă și să păstrăm tempoul și concentrația la nivel. Cu toate acestea, Consiliul internațional pentru informație alimentară, ne sfătuiește să păstrăm în perioada carantinei un mod de viață sănătos și o alimentare balansată. Iată cum pot fi aplicate aceste recomandări:

Munca productivă

În primele zile de carantină, volumul mare de lucrul și haosul sunt practic inevitabile. Deoarece procesele de lucru din oficiu se transferă la distanță, este esențial să le adaptăm rapid situației. Cu timpul însă, aceste procese se normalizează, echipa intră în ritm și lucrul poate fi organizat eficient, pentru o productivitate înaltă.

– Disciplina este cheia organizării lucrului de acasă. Sunt oameni care se pot organiza singuri, dar sunt și cei care au nevoie de ajutor, sub formă de stimul exterior. Dacă unei persoane îi este greu să se organizeze și să se conducă după un program exact – aceasta poate fi ajutată de către colegii de echipă și superiorul: prin ședințe online, reminder-uri, task-uri comune. Pentru o productivitate înaltă pe parcursul întregii zile, se recomandă organizarea video call-urilor dimineața. Dacă acesta are loc la ora 09:00, cel care participă la ea, trebuie să se pregătească: să se trezească la timp, să arate corespunzător, să se asigure că soft-urile necesare funcționează, să citească documentele pentru lucru. Dacă aveți nevoie de o pauză de la muncă, preîntâmpinați colegii în chat și comunicați-le când veți reveni. Aceasta este o manifestare a disciplinei și a respectului reciproc, dar și a responsabilității față de echipă, iar colegii vă vor anunța la timp despre finalul pauzei și despre sarcinile care vă așteaptă.

– Încă o metodă pentru auto organizare eficientă este să vă notați task-urile pentru întreaga zi – puteți folosi stickere pe care să le lipiți oriunde: de la dulapul din cameră, până la frigider. Sau, dacă vă este mai comod, puteți seta reminder-uri în telefon.

Scrieți-vă programul de la trezire, până la mersul la culcare și respectați-l în tocmai. Bifați fiecare task îndeplinit și urmăriți cât de bine v-a reușit să vă isprăviți cu fiecare dintre ele; pentru care ați avut nevoie de mai mult timp, iar pentru care mai puțin, astfel încât, în ziua următoare să vă optimizați și mai mult agenda.

– Mai disciplinează și realizarea task-urilor conform unor deadline-uri exacte, atunci când timpul predării unui raport sau a unei lucrări este stabilit împreună cu superiorul și echipa. Este important să începem fiecare zi de lucru cu o mică ședință online, în cadrul căreia să stabilim prioritățile maxime, iar seara, înainte de a încheia munca, să ne întrunim din nou online pentru a face concluziile zilei, discutând succesele obținute și dificultățile întâlnite pe parcurs. Totodată, această abordare ajută la consolidarea relațiilor între angajați, care astfel pot face schimb de experiență, oferindu-și sfaturi și susținere reciprocă.

– Discutați despre orarul de lucru cu familia. Cei apropiați trebuie să înțeleagă că nu sunteți în concediu, că lucrul continuă și de ce este important să vă puteți concentra asupra lui. Stabiliți niște reguli și înțelegeți-vă când copiii vor citi, își vor face temele, se vor juca în liniște, etc. astfel încât să nu vă deranjeze și când veți putea petrece timpul împreună. În același timp, nu uitați să distribuiți obligațiunile ce țin de îngrijirea casei în așa fel încât îndeplinirea acestora să nu vă afecteze nici programul de lucru dar nici al celorlalte persoane din familie care, la fel, lucrează la distanță – fiți înțelegători și susțineți-vă reciproc.

– Un impediment pentru lucrul calitativ la distanță, o constituie multitudinea de mesaje și notificări care vin pe o mulțime de chat-uri și rețele sociale. Pentru a evita acest haos, înțelegeți-vă din timp cu colegii care chat va fi utilizat pentru comunicarea în interes de serviciu. Evitați la maxim informația inutilă care vă poate sustrage și vă poate obosi. Plus, este de la sine înțeles că în timpul orelor de lucru trebuie evitată comunicarea online care nu ține de job.

– Acasă puteți face mai multe pauze de 5-10 minute pentru exerciții fizice care să vă învioreze și să vă mențină tonusul ridicat. Acest sfat este indicat în special celor care muncesc mult așezați în fața unui calculator.

Lifehack: nu perturbați regimul zilei

În perioada carantinei, este cel mai bine să păstrați regimul obișnuit al zilei și să nu vă lăsați tentat de ideea de a vă culca și a vă trezi mai târziu. Timpul matinal de care până acum aveați nevoie pentru deplasarea la serviciu, îl puteți utiliza pentru exerciții fizice, pentru a citi sau pentru a face orice altceva care vă va asigura energia și inspirația necesare pentru ziua de muncă ce urmează să înceapă. Pe lângă asta, dimineața este perfectă pentru a vă prepara mâncarea pentru întreaga zi, așa încât această ocupație să nu vă ia din timp mai târziu. Iar seara, după ce ați încheiat lucrul, nu uitați să petreceți timpul cât mai plăcut și mai util împreună cu familia.

Alimentarea sănătoasă

Dietologul Alyssa Pike, manager la Nutrition Communications at International Food Information Council Foundation, ne asigură că alimentarea sănătoasă poate fi menținută pe timp de carantină, cu condiția că nu vom cumpăra numai hrișcă, dar și alte produse, care ne vor permite să ne alimentăm variat.

Iată câteva tipuri de produse pe care le recomandă Pike, pentru o nutriție echilibrată:

– Cereale sănătoase: orez, boboase, pasta și fulgi de ovăz. Acestea sunt ieftine și se păstrează timp îndelungat. Însă pentru ca ele să nu-și piardă calitățile lor, ele trebuie păstrate corect – în containere ermetice și într-un loc răcoros și uscat.

– Asigurați-vă cu apă potabilă pe termen lung. Pentru aceasta, puteți utiliza de exemplu filtrele pentru apă Ecosoft, dotate cu tehnologii de filtrare prin osmoză inversă și pe care le puteți găsi AICI. Un asemena filtru, pe lângă faptul că produce apă de calitate superioară, potrivită pentru consumul zilnic al întregii familii, vă scapă de grija de a cumpăra permanent apă îmbuteliată, ceea ce vă ajută să economisiți bani, dar să și contribuiți la reducerea poluării mediului cu deșeuri din plastic. Și nu mai puțin important este faptul că operatorii service Romstal efectuează montarea și schimbul cartușelor utilizând mijloace de protecție – măști, mănuși, materiale dezinfectante!

– Pentru gustări – dietologul ne sfătuiește să nu mâncăm chipsuri, dar să le înlocuim cu fructe uscate și nuci, ca alternative mult mai sănătoase. Puteți cumpăra și cantități mici din dulciurile preferate – de exemplu ciocolată neagră și să gustați din ea atunci când aveți nevoie de un boost de energie pentru creier.

Lifehack: fiți activi

În această perioadă, împreună cu restaurantele și mall-urile, s-au închis și sălile de fitness, așa că instructorii de sport recomandă ca în perioada carantinei să nu neglijăm activitatea fizică, dar să facem mișcare cel puțin 10-15 minute pe zi. Pentru asta vă puteți inspira de exemplu de la multitudinea de canale tematice pe YouTube, unde veți găsi video-uri cu exerciții fizice care pot fi făcute acasă.

Lifehack: învățați limbi străine

Începeți să învățați o limbă străină nouă, sau îmbunătățiți limba ori limbile străine pe care le cunoașteți deja. Puteți face acest lucru singur, sau împreună cu familia, este o provocare și o competiție sănătoasă și utilă, pentru că odată cu o limbă nou însușită, aflăm mai multe despre cultura poporului care o vorbește.

După câte ați văzut mai sus, avem cu ce să ne ocupăm pe timp de carantină – de la organizarea eficientă a programului de lucru, până la activități sănătoase pentru minte și corp, însă cel mai important lucru, este să nu uitați să petreceți cât mai mult timp cu folos împreună cu familia și să aveți grijă de sănătatea voastră și a celor dragi!

Traducere și adaptare de pe: focus.ua