Cum să prepari compostul – un îngrășământ simplu și hrănitor pentru grădina ta

Compostul este o sursă extrem de accesibilă de îngrășământ pentru grădina ta, pe care îl poți obține foarte simplu, chiar în gospodăria ta, utilizând resturi alimentare.

Cele mai răspândite mituri despre compost sunt că prepararea acestuia este complicată, că miroase urât și că face multă murdărie. Acestea în principiu pot fi adevărate doar dacă prepari compostul greșit. Pe de altă parte, prepararea corectă a compostului este elementară – pur și simplu așează câteva straturi de materiale organice și adaugă un pic de pământ, pentru a crea amestecul care mai apoi se va transforma în humus.

După ce compostul este gata, îl poți folosi pentru straturile de flori și legume, gazon etc. Tot ce trebuie să faci pentru a obține acest îngrășământ, este să urmezi pașii simpli de mai jos.

Tipuri de compostare:

Înainte să începi, trebuie să știi că există două tipuri de compostare: la rece și la cald. Compostarea la rece este simplă și se limitează la colectarea deșeurilor organice (așa cum ar fi cojile de fructe și legume, zațul de cafea, coaja de ou) și depozitarea lor într-un vas, iar timp de un an, materialul se va descompune.

Compostarea la cald este pentru un grădinărit mai serios, dar procesul de preparare va fi unul mai scurt – între una și trei luni în perioada caldă a anului. Pentru compostarea rapidă, sunt necesare patru ingrediente: nitrogen, carbon, aer și apă. Împreună, aceste elemente vor hrăni microorganismele care vor accelera procesul de putrezire.

Vermicompostul este obținut prin compostarea făcută de viermi. Când aceștia consumă resturile de mâncare, ei elimină substanțe bogate în nitrogen. Pentru acest procedeu sunt potrivite doar râmele roșii.

Ce materiale pot fi compostate

Compostarea este o soluție foarte bună pentru a utiliza produsele din frigider pe care nu ai reușit să le consumi.

Colectează aceste materiale pentru a începe corect procesul de compostare:

– Resturi de fructe
– Resturi de legume
– Zaț de cafea
– Coji de ou
– Resturi de plante
– Frunze uscate
– Ziar mărunțit
– Paie

Gândește-te bine înainte de a adăuga în materialele pentru compost ceapă sau usturoi. Se crede că aceste plante resping râmele, ale căror prezență este vitală în grădina ta.

 

Ce nu este indicat să compostezi

 

Nu doar că aceste elemente nu sunt potrivite pentru grădina ta, dar pe lângă asta pot face compostul să miroase urât, atrăgând animale și dăunători. Evită aceste elemente pentru a obține un compost calitativ:

– Orice conține carne, ulei sau grăsimi
– Plante afectate de boli
– Resturi de lemn tratat sub presiune
– Fecale de câini și pisici
– Buruieni
– Produse lactate

 

Pasul 1: Combină materialele verzi și cafenii

Pentru a pregăti propriul compost, așteaptă până ai materiale suficiente pentru a face o grămadă de aproximativ un metru. În continuare, va trebui să combini materialele umede, verzi cu cele uscate, cafenii. Materialele „cafenii” includ resturi de plante uscate, frunze căzute, ramuri mărunțite de copac, carton sau ziare, fân sau paie și așchii de lemn, care vor adăuga carbon. Materialele „verzi” includ resturi de bucătărie, zaț de cafea, bălegar și iarbă proaspăt cosită, care adaugă nitrogen. Pentru cele mai bune rezultate, începe să faci amestecul pentru compost prin adăugarea a trei părți de material cafeniu și o parte de material verde. Dacă amestecul tău pentru compost arată prea umed și miroase, adaugă mai mult material cafeniu sau aerează-l mai des. Iar dacă arată extrem de cafeniu și de uscat, adaugă mai mult material verde și apă pentru a-l face ușor umed.

 

 Pasul 2: Stropește cu apă materialul pentru compost

Stropește regulat cu apă materialul pentru compost așa încât să aibă consistența unui burete umed. Nu adăuga însă prea multă apă, deoarece microorganismele se vor îmbiba cu apă și se vor îneca. Dacă se va întâmpla acest lucru, materialul va putrezi în loc să se composteze. Monitorizează temperatura materialului pentru compost cu un termometru pentru a fi sigur că acesta se descompune în mod corespunzător. Sau pur și simplu introdu mâna în mijlocul materialului pentru compost, care ar trebui să fie cald.

Pasul 3: Amestecă materialul pentru compost

În perioada de creștere, materialul pentru compost trebuie alimentat cu oxigen – pentru aceasta, trebuie întors o dată pe săptămână cu o furcă. Cel mai potrivit timp pentru a întoarce compostul este atunci când acesta este cald sau atunci când termometrul indică o temperatură între 54 și 65 °C. Prin întoarcerea materialului, se va accelera procesul de producere a compostului și se va preveni bătătorirea acestuia și apariția mirosurilor neplăcute. În acest punct, straturile și-au îndeplinit funcția de creare a cantităților egale de material verde și cafeniu, așa că amestecă bine.

Pasul 4: „Hrănește-ți” grădina

Când compostul nu mai elimină căldură și devine uscat, cafeniu și fărâmicios, este gata pentru a fi folosit în grădină. Adaugă aproximativ între 10 și 15 cm de compost pentru paturile florilor și în ghiveciuri la începutul fiecărui sezon de plantare.

Fiecare grădinar e diferit, așa că rămâne să decizi care metodă de compostare este mai potrivită necesităților tale. Din fericire, indiferent de procedeul pe care îl vei alege, compostarea este foarte simplă și ecologică. Iar pe lângă asta, este un adevărat „deliciu” pentru grădina ta. Cu doar câteva resturi din bucătărie și un pic de răbdare, vei avea cea mai fericită grădină.

Sursa:  Better Home & Gardens http://bit.ly/2XRr9ez