Osmoza inversă: da sau ba?

Conform abordării Organizației Mondiale a Sănătății, unul dintre indicatorii nivelului bunăstării umane este accesul la apă potabilă. În țările dezvoltare, acest indice este accesul la apa fără microorganisme patogene și componenti toxici ce ar putea duce la imbolnăviri  sau chiar decese. În țările dezvoltate apa, de obicei, nu conține astfel de contaminanți periculoși, dar componența  sa nu îndeplinește întotdeauna cerințele standardelor mondiale și de stat ale apei potabile.

Unul dintre cei mai importanți indicatori, care este bine controlat în apa de la robinet, este numărul de microorganisme patogene și paraziți. În conductele de apă, apa poate fi dezinfectată cu clor, însă în fântâni, dezinfectarea apei nu se efectuează. Clorul este cea mai eficientă metodă de dezinfecție a apei, dar acesta produce daune atât conductelor de apă, cît și organismului uman.

În plus, studiile confirmă faptul – concentrația sărurilor de duritate, a metalelor grele precum fierul, aluminiul, plumbul, cromul, manganul – este adesea supraestimată în apa de la robinet (în funcție de regiune și sursa de aport de apă). Aceste substanțe tind să se acumuleze în organism și să provoace boli cronice. De exemplu, manganul poate afecta funcționarea sistemului nervos și poate provoca tulburări depresive, fierul poate provoca probleme cu tractul digestiv (flatulență, greață). Cantități excesive de săruri de duritate pot provoca formarea cristalelor de sare în țesutul renal.

Clorul este cel mai eficient agent dezinfectant al apei. Cu toate acestea, procesul de dezinfectare a apei cu reactivi care conțin clor, în urma căruia omenirea a scăpat de riscul bolilor infecțioase și al epidemiilor, are un mare dezavantaj. Clorul a fost cel mai grav dușman al timpului nostru de când a fost folosit ca dezinfectant pentru apă potabilă. Prin prevenirea unor boli, aceasta este cauza apariției altor boli mai teribile – probleme cardiace, cancer, precum și îmbătrânire prematură.

Chiar și ținând cont de faptul că nu am menționat toate problemele posibile, se poate concluziona că „apa potabilă” este un concept destul de convențional.

Acum să discutăm despre osmoză inversă – posibilul rău cauzat de utilizarea acesteia este adesea folosit ca argument împotriva utilizării casnice – și vom încerca să înțelegem dacă există cel puțin un adevăr în argumentele oponenților osmozei.

PE CE FENOMENE FIZICE SE BAZEAZĂ EFECTUL DE OSMOZĂ INVERSĂ?

Osmoza inversă este un proces fizic în care apa, la o anumită presiune, trece printr-o membrană semipermeabilă de la o soluție mai concentrată la o soluție mai puțin concentrată, adică în direcția opusă pentru osmoză. Membrana permite trecea apei, dar nu permite  trecea  substanțelor dizolvate în ea. Dimensiunea particulelor îndepărtate este de 0,001-0,0001 microni iar datorită acestui fapt 99,8% din impurități pot fi îndepărtate din apă, inclusiv sărurile de duritate și metalele grele, nitrații, pesticidele și chiar și cele mai mici particule de viruși.

Imaginati-vă, dimensiunile medii ale agenților patogeni obișnuiți și a poluanților apei:

  • Bacteria E. coli (E. coli) – 0,3 atinge 1 micron în diametru și 1-6 microni în lungime;
  • Staphylococcus bacterii (Staphylococcus) – 0,5 – 1 micron în diametru;
  • virusul gripal (virusul gripal A) – 0,1 microni;
  • virusul hepatitei A (HAV) – 0,03 microni.

Tehnologia osmozei inverse este utilizată încă din anii 1970 pentru purificarea și desalinizarea apei potabile, pentru producerea apei ultrapure pentru medicamente, industrie și altor nevoi.

Elementele de membrană ale filtrelor de apă menajere și industriale sunt fabricate din fibră de polimer, care este un material inert și sigur din punct de vedere chimic.

ESTE DĂUNĂTOARE OSMOZA INVERSĂ?

Acum vom da infirmări celor care spun că filtrul cu osmoză inversă este dăunător.

AFIRMAȚIE: Osmoza inversă îndepărtează mineralele vitale din apă, afectând astfel oamenii.

INFIRMARE: Membrana de osmoză inversă elimină de fapt 99,8% din impuritățile din apă, inclusiv sărurile de calciu și magneziu, care sunt utile oamenilor, dar în cantități mici. Nu uitați – concentrația lor în apa de la robinet și din fântână depășește de obicei normele maxime admise și este cauza principală a formării de nisip și pietre la rinichi. De asemenea, trebuie să aveți întotdeauna în vedere cantitatea uriașă de ioni de săruri ale metalelor grele, clorului, substanțelor organice și compușilor acestora. În plus, cantitatea principală de minerale este obținută din alimente, nu din apă.

AFIRMAȚIE: Apa purificată spală substanțele nutritive din corp.

INFIRMARE: Acest raționament nu are nicio bază științifică, la fel ca afirmația că pământul este plat. Apa sărată nu poate elimina sărurile utile din corp, deoarece acestea sunt adânc înglobate în structura celulei, iar apa trece prin multe bariere fiziologice și îndepărtează doar acele săruri pe care corpul încearcă să le îndepărteze ca inutile. În acest sens, apa purificată de o membrană de osmoză inversă are un mare avantaj, deoarece nu creează o sarcină suplimentară asupra sistemului urinar uman.

AFIRMAȚIE: Apa purificată are un gust rău

INFIRMARE: Într-adevăr, apa trecută printr-o membrană de osmoză inversă fără prelucrare ulterioară are un gust neutru. Dar, în ultimii ani, au fost dezvoltate tehnologii de deodorizare și mineralizare, care creează un gust și miros minunat de apă purificată.

În timpul mineralizării, apa trece printr-un filtru umplut cu un material mineral de umplutură, slab solubil, de origine naturală – calcit, și este saturat cu ioni de calciu utili.

Deodorizarea apei presupune trecerea acesteia printr-un cartuș cu cărbune activ de înaltă calitate, fabricat din coji de nucă de cocos, după care apa capătă un gust plăcut și dulciu.

CUM ARATĂ UN FILTRU DE OSMOZĂ INVERSĂ DE UZ CASNIC?

Un filtru de osmoză inversă de uz casnic este instalat sub chiuveta din bucătărie și este o structură care constă din mai multe componente.

  1. Un complex de trei prefiltre, care sunt instalate pentru purificarea preliminară a apei.

De obicei, un set de astfel de cartușe conține:

  • cartuș din polipropilenă pentru îndepărtarea impurităților mecanice mai mari de 5 microni (nisip, rugină, nămol);
  • un cartuș cu cărbune activ care elimină pesticidele, impuritățile organice și organoclorurate;
  • un cartuș din polipropilenă sau un bloc de carbon pentru purificarea apei din impurități mecanice egale sau mai mari de 1 micron și, dacă este instalat un bloc de carbon, vor fi eliminate și substanțele reziduale de clor și organoclor.

2. Membrana de osmoză inversă, care elimină 99,8% din impurități, inclusiv particule de viruși și metale grele.

3. Post-filtrul din cărbune îmbunătățește gustul și mirosul apei, precum și conferă apei un gust plăcut dulce.

4. Mineralizatorul restabilește echilibrul ionilor de calciu utili din apă, îmbunătățind gustul apei (există sisteme cu și fără mineralizator).

5. Rezervorul de stocare a apei, datorită volumului său de 7 litri, asigură un aport constant de apă pentru băut și gătit. Este nevoie de aproximativ o oră și jumătate pentru a umple rezervorul.

BENEFICIILE OSMOZEI INVERSE

  • Apă potabilă de calitate perfectă – apa purificată cu osmoză inversă este complet sigură și sănătoasă pentru consumul tuturor membrilor familiei.
  • Acces constant la apă curată în casa dumnevoastră – nu mai trebuie să transportați sticle de apă la punctele de umplere și să le transportați înapoi acasă, nu mai trebuie să cumpărați apă îmbuteliată.
  • Economii – costul apei purificate prin osmoză inversă este semnificativ mai mic decât costul mediu al apei îmbuteliate și importate.

DEZAVANTAJELE OSMOZEI INVERSE

În ciuda avantajelor filtrelor de osmoză inversă, acestea au cu siguranță o serie de dezavantaje.

Principalul dezavantaj al acestor sisteme este productivitatea lor scăzută – la presiunea creată de sistemul de alimentare cu apă, până la 70% din apă coboară în canalizare, adică, pentru un litru de apă purificată, pot exista 3 litri de concentrat (sau apă murdară). Acest lucru este rău, deoarece consumul de apă crește și, la rândul său, afectează costul apei.

Compania Ecosoft, producător de sisteme de fliltrare, lucrează constant la îmbunătățirea echipamentelor. De curând a fost lansat un nou filtru ecologic care asigură până la 50% din randamentul apei tratate!

Dezavantajele mai puțin semnificative, dar tangibile sunt, de asemenea:

  • dimensiunile filtrului (ocupă spațiu sub chiuvetă);
  • cost destul de ridicat, care este egalizat atunci când se calculează costul unui litru de apă și se compară cu cea îmbuteliată sau importată;
  • necesitatea de a instala un reductor de presiune în cazul unor „salturi” de presiune în conductă, iar acesta reprezintă un cost suplimentar și un inconvenient în timpul instalării.

COMPARAȚIE CU ALTE TIPURI DE FILTRE

În ce fel diferă filtrele de osmoză inversă de dispozitivele mai simple, care includ filtre triple și ulcioare de filtrare?

Filtru de curgere

Filtrul triplu este un set de trei baloane, în interiorul cărora există cartușe care asigură trei etape de purificare a apei:

  1. cartușul din polipropilenă elimină impuritățile mecanice de peste 5 microni sub formă de nisip, rugină și nămol;
  2. un cartuș umplut cu un material filtrant complex care îndepărtează metalele grele, sărurile de duritate, substanțele organice toxice, pesticidele;
  3. cartușul bloc de carbon din cărbune activ comprimat îndepărtează clorul și impuritățile organice din apă.

Avantajele unui filtru triplu:

  • instalare ușoară;
  • lipsa deversării în canalizare;
  • cost scăzut.

Dezavantajele unui astfel de filtru includ un grad scăzut de purificare în comparație cu osmoza inversă (filtrul nu va elimina toți poluanții, unii dintre contaminanții minerali și microbiologici vor rămâne în apă). Apa după un astfel de filtru ar trebui să fie fiartă.

Filtru ulcior

Într-un filtru de tip ulcior, apa este purificată printr-un cartuș dintr-o compoziție mixtă.

Avantajele unui astfel de filtru sunt costurile reduse, nu este nevoie să vă conectați la o conductă și este ușor în utilizare.

Dezavantajele unui astfel de filtru includ un grad limitat de purificare a apei (nu va elimina virușii și unele dintre impuritățile minerale), productivitate scăzută, necesitatea înlocuirii frecvente a cartușelor.

Apa după un astfel de filtru ar trebui să fie fiartă.