Top 10 tips pentru o cafea bună servită acasă!

Da, chiar acasă poți prepara cu ușurință la ibric, filtru, presă franceză, aeropress – indiferent de metoda de preparare, cu siguranță experiența va fi una similară cu cea din cafenea, mai ales dacă urmezi sfaturile din acest ghid! În acest articol îți vom spune 10 lucruri relativ simple pe care, dacă le vei aplica, calitatea cafelei preparată acasă de tine se va îmbunătăți semnificativ.

Tot ce ai nevoie pentru o cafea precum cele preparate la cafenea, este o cafea bună, apă de calitate, puțină răbdare și pasiune!

1️⃣ Folosește întotdeauna cafea de calitate, o cafea boabe proaspăt ptăjită

Avantaje:

a. Vei avea întotdeauna data prăjirii trecută pe ambalaj, de preferat cafeaua e bine să fie prăjită de câteva zile, maximum câteva săptămâni și nu cu luni sau ani în urmă.

b. Vei ști întotdeauna ce bei: originea cafelei, varietatea, data prăjirii.

c. Calitatea cafelei va fi întotdeauna superioară celei prăjite industrial, din comerț.

2️⃣ Încearcă pe cât posibil să controlezi temperatura apei.

În nici o metodă de preparare a cafelei nu se folosește apa fiartă. Temperatura apei trebuie să fie între 85 și 96 grade. Folosește un termometru alimentar în cazul în care prepari filtru sau French Press. Sau poți folosi o apă care după ce a început să fiarbă, trebuie să o dai jos de pe foc și să o folosești abia după 1 minut, 1 minut și jumătate.

Apa fiartă arde cafeaua, îi distruge aromele și o face amară.

Pentru ibric, pune cafeaua în apă încă de la început, astfel, vei împiedica fierberea apei. Nu pune cafeaua în ibric după ce apa a dat în clocot.

3️⃣ Pentru o preparare corectă, pleacă întotdeauna de la o rație de 1:10 cafea versus apă (1 gram de cafea la 10 grame de apă).

În funcție de gust, poți varia rația, dar aceasta de 1:10, este un bun punct de plecare.

4️⃣ Macină cafeaua boabe pe loc, per porție, înainte de a o prepara.

Vei simți diferența imediat. O râșniță nu este o investiție prea costisitoare. Dacă vrei totuși să eviți această investiție, poți începe să iei o cafea măcinată în funcție de modul în care obișnuiești să o prepari.

Cafeaua din comerț are o măcinare așa-zis universală, dar care practic nu se potrivește niciunei metode de preparare.

5️⃣ Folosește o cafea potrivită nevoilor tale.

Dacă știi că folosești filtru sau French Press, nu lua o cafea pentru espresso sau mokapot, sau una prăjită intens. Filtrul necesită o cafea mai aromată decât cea pentru espresso, și prăjită mai puțin.

6️⃣ Nu pune lapte rece peste cafea fierbinte.

Rezultatul este o grăsime din lapte topită brusc de cafeaua fierbinte, care va face o peliculă urâtă pe deasupra. Folosește lapte încălzit în prealabil.

7️⃣ Folosește cafea de calitate, cafea boabe naturală, simplă și evită cafeaua cu arome sau siropuri.

Este o practică greșită și comercială, deoarece, aromele sunt adăugate ca să mascheze gustul urât al cafelei ieftine, industriale, prăjită mult prea intens. O cafea comercială dublată de arome sau siropuri rezultă într-un amestec de cafea de proastă calitate, cu zahăr și E-uri în exces. Deasemenea, evită cafeaua capsule sau cappuccino la plic. De fapt, aceste lucruri nu există în lumea cafelei.

Cappuccino este un amestec de espresso și lapte frotat (cremă de lapte), făcut pe loc, la un espressor profesional. Nu se poate replica la plic.

8️⃣ Încearcă să pui cât mai puțin zahăr în cafea sau deloc.

Zahărul în exces în cafea este un alt obicei greșit, generat de gustul amar și dur al cafelei industriale.

O cafea de calitate nu are nevoie de zahăr, cel puțin, nu în exces.

9️⃣ Folosește doar cafea arabica.

Cafeaua robustă sau amestecurile cu cafea robustă sunt produse ieftine, folosite doar pentru a ține prețul scăzut, fără să fie vreun simbol al calității.

1️⃣0️⃣ Folosește doar apă de calitate pentru prepararea cafelei!

Filtrează apa de la robinet și folosește-o la prepararea cafelei – îi va oferi un gust mai bun. Bucură-te de un gust intens și de protecție maximă cu Ecosoft RObust PRO pentru cafea! Filtrele cu osmoză inversă Ecosoft RObust înseamnă o cantitate suficientă de apă curată și sigură pentru toate nevoile: de la pregătirea alimentelor și a băuturilor, la apă potabilă delicioasă. Acesta îți va permite să obții apa care dezvăluie perfect gustul autentic al cafelei!