10 metode de a economisi apa!

Apa este o resursă naturală limitată! Deoarece suntem obișnuiți să consumăm cantități semnificative în fiecare zi, indiferent că gătim sau facem curățenie, nu avem o privire de ansamblu asupra acestei probleme.

Cea mai mare cantitate de apă de pe planetă este sărată, mai exact 97%. Ținând cont de toate aceste informații, dar și de felul în care încălzirea globală influențează schimbările climatice, este important ca fiecare locuitor al planetei să reducă risipa de apă. Acest lucru este esențial pentru a putea alimenta gospodăriile, sistemele de irigații și nevoile alimentare, în viitor.

Iată câteva metode eficiente pe care le poți încerca acasă, la muncă sau în agricultură:

Instalează capete de duș pentru consum redus

Chiar și dușurile zilnice pot contribui la un consum semnificativ de apă, motiv pentru care poți face o schimbare prin care să ajuți mediul, dar și să reduci prețul facturii lunare. Economisirea apei de la duș este posibilă cu ajutorul unui cap de duș cu orificii mai mici, care oferă o presiune potrivită.

În acest fel nu va trebui să deschizi robinetul la maxim pentru a putea face un duș confortabil. Dacă observi să presiune din duș nu este potrivită, alege pare de duș noi și urmărește detaliile despre capacitatea acestuia de a reduce consumul de apă.

Repară robinetele care curg

Un robinet care picură nu va fi doar iritant ca sunet atunci când stai în prejma chiuvetei, dar va influența semnificativ și consumul de apă. De aceea este important să nu amâni repararea sau înlocuirea unei baterii care se scurge, chiar dacă acest lucru se întâmplă lent.

De exemplu, chiar și un robinet care pierde câte o picătură poate ajunge la un consum de 17 litri în fiecare zi. În acest fel nu doar că vei contribui la consumul exagerat de apă de la nivel global, dar va trebui să plătești o factură generoasă, dar care nu poate fi justificată de activitățile tale.

Schimbă-ți obiceiurile

Bineînțeles, economisirea consumului de apă stă, în primul rând, în mâinile tale și ale membrilor familiei.

Poți avea un impact pozitiv puternic asupra mediului dacă faci mici modificări în rutina zilnică. De exemplu, prin optarea pentru dușuri în loc de băi în cadă, volumul de apă folosit va scădea semnificativ. De acest lucru poți ține cont și atunci când amenajezi locuința, deoarece o cabină de duș nu doar că poate încuraja reducerea consumului de apă, dar este o opțiune prietenoasă cu spațiile de mici dimensiuni.

Alte obiceiuri pe care le poți include în rutina ta:

  • Oprește apa când te speli pe dinți, când folosești geluri de curățare a feței, când te bărbierești etc.
  • Nu spăla vasele cu robinetul pornit încontinuu.
  • Umple chiuveta din bucătărie atunci când speli legumele și nu spăla fiecare produs în parte sub jetul de apă.
  • Reglează presiunea sursei de apă direct de la țeavă.

Micile schimbări pot avea efecte enorme, așa că nu subestima puterea acestora. Ocupă-te de un proiect de renovare care implică schimbarea bateriilor pentru cadă și duș, dar și furtunul de duș prin care se strecoară scurgeri.

redu consumul de apa

Încarcă mereu mașina de spălat la capacitate maximă

Spălările dese în mașina de spălat nu fac decât să consume o cantitate însemnată de apă, dar și energie electrică. Pentru facturi mai mici, încarcă mereu mașina de spălat la capacitate maximă.

Economisirea apei este un aspect important acum că majoritatea locuințelor sunt echipate cu electrocasnice care ne fac viața mai ușoară, precum mașini de spălat haine sau vase. Însă responsabilitatea fiecăruia este de a le folosi în cel mai eficient mod, iar unul dintre acesta este chiar încurajarea unui consum mai mic.

Înlocuiește toaleta veche

Un sfat important în economisirea apei din locuință este înlocuirea toaletei vechi, deoarece aceasta poate consuma o cantitate însemnată de apă din cauza cantității când tragi apa sau din cauza unor scurgeri care extra de fiecare dată când sunt folosite.

De asemenea, dacă sistemul acestora este defect și nu observi, rezervorul poate curge o perioadă foarte lungă dacă butonul rămâne apăsat. Acest lucru se întâmplă adesea în cazul toaletelor vechi, moment în care merită să faci o reparație sau să înlocuiești rezervorul WC.

Optează pentru obiecte sanitare concepute cu grijă pentru mediu

Când amenajezi o locuință nouă și trebuie să achiziționezi obiectele sanitare, optează pentru cele care sunt fabricate special cu tehnologia care încurajează economisirea apei.

În momentul de față există astfel de accesorii pentru baie care promovează un consum de apă redus cu până la 40-50%. Alegerea acestora te poate ajuta să economisești fără a face schimbări majore în obiceiurile tale de zi cu zi.

Instalează accesorii pentru robinet

Accesoriile pentru robinet sunt soluții care te ajută să consumi mai puțină apă, dar și să te bucuri de calitatea acesteia. Alege o duză pentru robinet, care oferă și posibilitatea de filtrare a apei. Aceasta va fi utilă în special dacă locuiești într-o zonă cu apă dură.

Astfel de accesorii se instalează ușor și pot fi folosite în fiecare zi fără probleme, dar unele dintre acestea necesită înlocuirea regulată. O duză pentru robinetul din bucătărie se potrivește familiilor numeroase, care folosesc des chiuveta pentru a pregăti mese mari sau pentru a spăla un număr mare de vase.

Economisirea apei joacă un rol important în stilul de viață al fiecăruia dintre noi, iar dacă există pași pe care îi poți face spre un stil de viață sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător, ia chiar acum măsuri.

Optează pentru produse de calitate, indiferent că amenajezi o locuință nouă sau că te ocupi de un proiect de renovare. Adesea schimbările sunt necesare pentru a lăsa o amprentă pozitivă în lume.