Anul trecut a fost înregistrată cea mai mare temperatură medie globală. Conform analiștilor de la Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei (NOAA), temperatura medie globală a bătut toate recordurile anterioare. Evidența acestor tipuri de date se duce din anul 1880, asta însemnând că temperatura suprafeței pământului și a oceanelor a atins cota maximă din ultimii 136 de ani. După părerea oamenilor de știință, recordul este cauzat de activitățile umane poluante, dar și de fenomenul meteo „El Nino” care s-a observat în bazinul Oceanului Pacific.
Acest lucru a fost confirmat de către Agenția Spațială NASA și de un rând de agenții britanice, care bat alarma.
În decursul anului 2015, temperatura medie globală s-a situat cu 0,9OC peste media secolului al XX-lea. În acest fel, depășind cu 0,16 OC recordul instaurat în anul 2014. Pe parcursul acestui secol, este pentru a patra oară când recordul este depășit. Iar în 10 din 12 luni ale anului s-au înregistrat temperaturi mult prea ridicate pentru lunile respective.
Temperaturi excesive au fost înregistrate în America Centrală, partea de nord a Americii de Sud, în Europa de est, nord și sud, partea de est a Asiei, o imensă parte din Siberia centrală, Oceanul Indian aproape în întregime și părți din Oceanul Arctic; astfel încât temperatura la suprafața pământului a ajuns cu 1,33 OC peste media normală. Iar stratul de zăpadă a atins cele mai mici cote din 2008.
Specialiștii ne asigură că principala cauză a creșterii temperaturii este activitatea umană, în special arderea combustibililor fosili. La fel, în anul 2015, creșterea a fost marcată și de fenomenul meteo „El Nino”, care cauzează încălzirea oceanelor.
În acest context chiar și cei mai influneți oameni nu rămân indiferenți. Actorul american Leonardo DiCaprio, participând la Forumul Economic de la Davos a cerut ca să fie întreprinse mai multe acțiuni privind schimbările climatice. După ce a primit premiul pentru activitatea sa ca ecologist, acesta a insistat că resursele fosile trebuie să fie păstrate în pământ, și că fiind martor a dezastrelor provocate de schimbările climatice, ca topirea ghețarilor din regiunea arctică și până la disperarea agricultorilor ale căror culturi au fost devastate de secetă, l-au marcat.
”Pur și simplu nu ne putem permite ca lăcomia corporațiilor din industria petrolului, gazelor și cărbunelui să determine viitorul omenirii. Aceste entități, cu un interes financiar în păstrarea acesti sistem distructiv, au negat și chiar au ascuns dovezile schimbărilor climatice. E destul […]” a spus actorul.
La fel, fundația lui Leonardo DiCaprio a oferit granturi în valoare de 15 milioane de dolari, pentru susținerea inițiativelor de protecție a mediului, inclus pentru protejarea a peste 26.000 de km2 de pădure din Sumatra.
Puteți găsi raportul complet al celor de la NOAA pe următorul link, http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201513 .