Fauna și flora oceanelor are de suferit de pe urma dezastrelor ecologice, în special din cauza deversărilor de petrol. Acestea au efecte dezastruoase asupra ecosistemelor marine. Până în prezent au fost create o multitudine de tehnologii pentru a curăța deversările petroliere, însă cel mai regretabil fapt este depistarea cu întârziere a scurgerilor de hidrocarburi.
Pentru a detecta aceste cantități de compuși chimici care pot fi sursa unei potențiale scurgeri de ulei sau hidrocarburi, oamenii de știință de la Universitatea Politehnică din Valencia, Spania, au proiectat un sistem de senzori care stabilește cu precizie locul și cantitatea deversată în apele oceanelor.
Cel mai remarcabil fapt, este că acești senzori pot fi depozitați în orice tip de bazin acvatic. Aceștia sunt încorporați în dispozitive plutitoare, se mișcă autonom și transmit în timp real informațiile obținute, care ulterior sunt folosite pentru a crea o hartă a poluării.
Unul dintre cercetători a spus: „Fiecare poluant chimic are nevoie de tehnologii diferite de curățare. Scopul primordial al sistemului creat, este acela de a minimiza impactul și pagubele pe zonele afectate, prin detectarea rapidă. Acest lucru este important, deoarece în cazul scurgerilor de petrol este necesară intervenția imediată pentru decontaminare, în caz contrar curățarea integrală este imposibilă”.
Putem spera doar ca noua invenție să fie amplasată cât mai curând în apele oceanelor și să ajute cercetătorii să combată încă un pericol care amenință umanitatea.