10 povești despre oameni care ne salvează planeta

Se pare că totul despre ce se vorbește la moment la nivel de mediu, este numai despre impactul nefast pe care îl au acțiunile noastre asupra Terrei. Cu miliarde de tone de deșeuri care au umplut oceanele, milioane de oameni care suferă de foame zilnic și mii de specii de animale care intră în categoria „speciilor aflate în pericol”, e timpul ca fiecare dintre noi să facă o schimbare.

Oricum, nu totul este atât de teribil, încă mai sunt mulți oameni în lume care fac totul ce le stă în puteri pentru a salva planeta. Iată doar câteva exemple de acest fel, care ar trebui să ne servească tuturor ca inspirație:

1. Un bărbat plantează câte un copac în fiecare zi, timp de 40 de ani și acum are o pădure mai mare decât Central Park din New York

Ceea ce era cândva un peisaj devastat de eroziune, s-a transformat în 550 ha de pădure și asta datorită unui singur om – indianul Jadav Payeng, care a plantat câte un copac în fiecare zi, timp de 40 de ani și acum această pădure este mai mare decât Central Park din New York, devenind casă pentru sute de elefanți, rinoceri, mistreți, reptile și păsări. Acest botanist entuziast spune că planifică să planteze copaci „până la ultima suflare”.

2. Motorul de căutare care plantează câte un copac de fiecare dată când cauți ceva online

Ecosia este un motor de căutare care permite utilizatorilor să participe la o acțiune globală de plantare a copacilor, fără a ridica măcar un deget de pe tastatură. La fiecare 50 de căutări, Ecosia plantează un copac cu ajutorul banilor pe care îi câștigă din publicitate. Până acum, motorul de căutare a plantat 50 120 906 copaci, iar numărul lor crește cu fiecare secundă. Conform fondatorilor Ecosia, compania a ales să planteze copaci în locul altor activități de protejare a mediului, deoarece consideră că „prin plantarea unui copac, se poate lupta cu schimbările climatice, pot fi repornite ciclurile de apă, poate fi furnizată hrană, pot fi create locuri de muncă, se pot dezvolta educația și asistența medicală, contribuindu-se inclusiv la stabilitatea economică și politică.” Despădurirea are un impact devastator asupra mediului, cu un ritm de 7 miliarde de copaci tăiați la nivel mondial în fiecare an.

3. Compania mexicană care produce tacâmuri de unică folosință din sâmburi de avocado

Compania mexicană BioFase a creat tacâmuri de unică folosință și paiuri biodegradabile care se descompun în doar 240 de zile. Având în vedere că Mexicul este responsabil pentru aproximativ 50% din cantitatea mondială de avocado, țara are o mulțime de sâmburi care sunt de obicei arși pe câmp fără nicio utilitate. Prin folosirea acestor sâmburi, BioFase reduce poluarea cu plastic în întreaga lume.

4. Un oraș din Australia a găsit o soluție genială pentru a stopa poluarea, prin simpla utilizare a unei plase

În 2018, orașul australian Kwinana a instalat două plase de drenaj în rezervorul Henley. Înainte de a instala plasele, muncitorii trebuiau să strângă deșeurile manual. Prețul total al acestora a fost în jur de $20,000 ceea ce este mult mai puțin în comparație cu suma necesară pentru remunerarea muncii manuale. Această invenție simplă s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât s-ar fi așteptat cineva. În doar patru luni, plasele au strâns în jur de 370kg de deșeuri.

5. Voluntarii au strâns în jur de 5,3 milioane de kilograme de gunoi de pe o plajă din Mumbai

Până la acest moment, această inițiativă incredibilă este „cel mai mare proiect de curățire a unei plaje”. Ecologistul Afroz Shaz a început să strângă gunoiul de pe plajă încă în 2015, în timp, alăturându-i-se tot mai mulți oameni, astfel că voluntarii au reușit să strângă 5,3 milioane kilograme de gunoi. Plaja Versova din Mumbai a fost poluată în special din cauza direcției vântului. Deoarece teritoriul în sine nu era o atracție turistică populară, nu se întreprindea nicio acțiune pentru curățirea plajei. Acum, datorită implicării a o mie de voluntari, plaja este deschisă pentru public.

6. Japonia transformă electrocasnicele uzate în Medalii Olimpice

Sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo în 2020 vor primi deșeuri reciclate în calitate de premii. Proiectul ecologic Medal Project utilizează metale uzate pentru a produce premiile pentru Jocuri. În susținerea acestui efort, japonezii și-au donat electrocasnicele uzate exact pentru acest scop. E-waste, adică deșeurile provenite de la electrocasnice, este o problemă ce ține de poluare, cu cea mai mare creștere la nivel mondial. Conform unui raport ONU, 45 milioane de tone de electrocasnice au fost aruncate în lume în anul 2016 și doar 20% din aceste deșeuri au fost reciclate.

7. Pakistanul plantează 1 miliard de copaci și planifică să mai planteze 10 miliarde în următorii cinci ani

Guvernlul Pakistanului își dorește să rezolve problemele de mediu plantând 10 miliarde de copaci în următorii cinci ani. Autoritățile consideră că prin plantarea copacilor, vor putea rezolva multe probleme cu care se confruntă acum, cum ar fi eroziunile solului care iau amploare, să reducă riscul inundațiilor, a creșterii temperaturii, secetelor și a precipitațiilor abundente, datorate schimbărilor climatice.

 8. Noul sistem de curățire își dorește să strângă până în 2040, 90% din plasticul din ocean

Cu mai bine de 5 trilioane de bucăți de plastic care plutesc în prezent în ocean, se cer urgent inovații care să ajute curățarea apelor. Ocean Cleanup este o inițiativă care își dorește să facă cea mai mare curățenie din istorie. Fondată în 2013, este o organizație non-profit, care încearcă să găsească soluții pentru a curăța oceanul de plastic. Ocean Cleanup a creat în larg o coastă marină falsă cu o lungime de 600m, care folosește forțele naturale ale oceanului pentru a strânge plasticul. Organizația speră să strângă 50% din plasticul din ocean în următorii cinci ani. Iar conform website-ului lor, până în 2040, planifică să elimine 90% din plasticul care poluează oceanul.

9. Danemarca a deschis un magazin cu mâncare ce urma să fie aruncată

Un supermarket din Danemarca luptă cu foametea mondială în cel mai bun mod posibil. Un magazine care se numește WeFood vinde produse care au depășit data expirării sau au ambalajul deteriorat și care pot fi procurate cu reduceri între 30 și 50%. WeFood nu este util doar pentru cumpărătorii cu venituri mici, dar și pentru toți cei preocupați de volumul enorm de mâncare irosită la momentul actual.Ce este și mai interesant despre acest magazin, e faptul că funcționează doar cu ajutorul voluntarilor și toate profiturile sunt destinate inițiativelor caritabile în țările în curs de dezvoltare. Foametea mondială este o problemă foarte mare, o treime din mâncarea produsă în lume fiind aruncată, ceea ce constituie aproximativ 1,3 miliarde tone în fiecare an. Cu 795 milioane de oameni subnutriți, acesta este un lux pe care societatea noastră nu ar trebui să-l încurajeze.

10. Voluntarii au strâns 55 de tone de gunoi din râul Gange

Bachendri Pal, prima indiancă ce a escaladat muntele Everest, a reușit să organizeze o inițiativă voluntară, datorită căreia din râul Gange au fost strânse 55 de tone de gunoi. Echipa formată din 40 de membri, printre care și Premlata Agarwal, prima indiancă ce a reușit să escaladeze toate cele șapte vârfuri ale lumii, a reușit să strângă această cantitate impresionantă de deșeuri în doar o lună. Cu toate acestea, Gange are nevoie de o urgentă curățare de anvergură, inclusiv din cauza tonelor de gunoi care poluează îl zilnic, deoarece acest râu considerat sacru de către hinduși nu este doar un loc al practicelor religioase, dar și al depozitării a tonelor de deșeuri umane și industriale.

 

Sursa: https://www.boredpanda.com/positive-feel-good-environmental-ecology-nature-stories/