Cum pregătim casa pentru iarnă?

Întâmpină sezonul rece fără grijă!  Pentru asta, este bine să ne asigurăm că locuința ne oferă protecția necesară în fața capriciilor vremii. De aceea, am pregătit câteva repere pe care să le luăm în calcul atunci când pregătim casa pentru iarnă.

Încălzirea, cel mai important aspect

Menținerea unui mediu călduros pe timp de iarnă depinde, în mare măsură, de calitatea sistemului de încălzire. Trebuie să te asiguri că acesta este potrivit dimensiunilor camerelor tale, are un consum energetic bun și că nu va crea probleme pe tot parcursul sezonului rece. Centralele termoelectrice care produc atât energie termică, cât și electrică sunt soluția ideală, însă nu în toate zonele este accesibilă racordarea la un CET. În cazul acesta, există mai multe variante pe care le ai la îndemână:

  • Sistemele de încălzire cu lemne sau alți combustibili solizi – sunt o soluție rentabilă și potrivită mai ales pentru case de vacanțe sau locuințele din zonele rurale, unde există spațiul necesar pentru depozitarea lemnelor de foc;
  • Centralele termice pe gaz – sunt soluția comodă și eficientă pentru orice locuință care permite racordarea sistemului de încălzire la țeava de gaz natural;
  • Sistemele de încălzire electrice – cuprind o serie întreagă de soluții practice: centralele electrice, încălzirea în pardoseală cu agent termic, convectoarele de perete, radiatoarele electrice, panourile radiante, încălzirea electrică prin pereți.
  • Sisteme de încălzire cu panouri radiante – au avantajul că sunt ușor de montat, au nevoie doar de curent electric pentru a funcționa și presupun transferul căldurii de la o suprafață de încălzire (numită panou radiant) la mediul încălzit.
  • Sistemele de încălzire mixte – presupun combinarea a două sisteme diferite, în funcție de nevoile și cerințele tale. De exemplu, poți alege să montezi în living un șemineu pe lemne, dar care să fie completat și de o centrală electrică sau pe gaz.

Aplică benzi de etanșare la nivelul ușilor și ferestrelor

Pe lângă faptul că sistemul de încălzire merită să fie unul performant, eficiența lui este susținută și de calitățile termoizolante ale ușilor și ferestrelor. Cele mai mici spații și fisuri pot fi suficiente pentru a reduce semnificativ confortul casei. Pentru etanșarea ermetică la aer și vânt, poți aplica benzi speciale atât pe ferestre, cât și pe uși.

De asemenea, poți monta praguri de etanșare la toate ușile și poți acoperi orificiile, crăpăturile și îmbinările dintre ferestre și pereți, folosind spuma poliuretanica și silicon acrilic.

Asigură-te că instalația de încălzire funcționează corect

Indiferent de sistemul de încălzire ales, este obligatoriu să te asiguri că acesta funcționează corect și că nu îți va crea probleme pe timpul sezonului rece. Sobele şi centralele care funcţionează cu combustibil solid, în special lemn, trebuie curăţate cel puţin o dată pe an, de preferat la începutul sezonului rece. În cazul centralelor pe gaz sau electrice, trebuie efectuate verificarea tehnică periodică (VTP) și revizia.

Avantajele reviziei echipamentelor de încălzire

Revizia echipamentelor de încălzirea asigură un grad ridicat de eficiență energetică a sistemului, reducând, totodată, semnificativ riscul apariției unor defecțiuni. În plus, revizia realizată la timp ajută la:

  • prelungirea duratei de viață a echipamentelor;
  • menținerea unui randament bun al funcționării (dacă avem depuneri de calcar pe schimbătoare, randamentul scade cu 15-20%);
  • certificarea funcționării în condiții de siguranță și obținerea unor costuri reduse de exploatare. Dacă nu se efectuează reautorizarea funcționarii la doi ani a echipamentelor, ISCIR-ul interzice funcționarea acestora (microcentrală, cazan).

Când și cum se face revizia centralelor termice

Revizia centralelor termice se recomandă să se efectueze înainte de intrarea în sezonul de iarna (lunile septembrie-octombrie). Se verifică:

  • sistemele de siguranță ale microcentralei;
  • presiunea combustibilului de alimentare;
  • parametrii gazelor arse;
  • evacuarea corectă a gazelor arse.

Dacă există depuneri de calcar în schimbătoarele de căldură, se efectuează inclusiv o spălare chimică. La fiecare doi ani, trebuie efectuată reautorizarea funcționării de către firme autorizate.

La cazanul pe lemne, revizia se efectuează tot la intrarea în sezonul de iarnă. Vor fi verificate sistemele de siguranță și vor fi curățate foarte bine focarul și drumurile de gaze arse. De asemenea, este foarte important ca lemnul pe care îl pregătești pentru iarnă să nu aibă o umiditate mai mare de 20-25%, altfel, cazanul se înfundă cu gudron în maximum 1-2 luni.

Aerisirea caloriferelor – un aspect important

În cazul în care fie stai la bloc și ai calorifere clasice, fie ai centrală termică, probabil știi deja că, pentru a se încălzi uniform, radiatoarele trebuie aerisite. Același instalator care vine să facă revizia centralei îți poate aerisi caloriferele sau o poți face chiar tu. De asemenea, este important de știut că instalatia de încălzire (țevi, calorifere) nu trebuie golită niciodată (pentru a evita coroziunea). Dacă este cazul, se completează cu apă. În plus, este bine să se verifice concentrația de antigel. La fiecare trei, patru ani, se adaugă antigel nou, pentru că cel vechi își pierde proprietățile de protecție împotriva înghețului.

Iarna poate aduce multe provocări, însă, dacă aplicăm din timp măsurile necesare, ne putem relaxa, bucurându-ne de confortul locuinței noastre!

Ți-a plăcut acest articol? Citește și Cum facem economie la facturile de încălzire și apă caldă în timpul iernii